Nedjelja, 5. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

649

OPORAVLJENI

30

UMRLI

21
Preuzmite sliku

Sočan i tako lagan: Kolač s kroasanima gotov za tren

Topli ljetni mjeseci su vrijeme u kojem često bježimo od kuhinje, posebno od rerne, međutim, iako vrućine znaju smanjiti apetit, to ne znači da želimo cijelo ljeto provesti bez slastica.

Naravno, jedna opcija za smanjiti želju za slatkim je sladoled, ali ponekad samo želimo pojesti dobar kolač. Ako se taj kolač brzo i jednostavno priprema cijela priča postaje još bolja.

U nastavku pročitajte recept za brzi kolač s kroasanima, uz napomenu njegove autorice da se po želji može praviti s manjim ili većim kroasanima. Također, po želji možete koristiti kroasane s vanilijom ili čokoladom ili kombinovati te dvije varijante.

Sastojci:

200 grama petit keksa
3 pudinga od čokolade
3 pudinga od vanilije
12 kašika šećera
2 l mlijeka
10 velikih kroasana (po želji vanilija ili čokolada)
3-4 kašike eurokrema
300 ml vrhnja za šlag
mlijeko za umakanje kroasana

Priprema:

Keks umačite u mlijeko i slažite u lim za pečenje ili na tacnu promjera 25×35 cm. U posudu dodajte puding od čokolade, šest kašika šećera i malo mlijeka od jedne litre i zatim pomiješajte. Ostatak mlijeka stavite kuhati. Prokuhalo mlijeko sklonite s vatre i umiješajte pripremljene sastojke, nastavite kuhati puding. Čim sklonite s vatre puding prelijte preko keksa. Odmah nastavite slagati kroasane. Kroasane malo pritisnite prstima da upadnu. U posudu dodajte puding od vanilije i šest kašika šećera, te prelijte i pomiješajte s malo mlijeka od jedne litre. Ostatak mlijeka stavite kuhati. Prokuhalo mlijeko stavite sa strane i umiješajte pripremljeni puding. Nastavite kuhati puding. Čim sklonite s vatre prelijte ga preko kroasana i rasporedite. Odmah dok je vruć rasporedite eurokrem. Ostavite kolač da se ohladi. Izradite vrhnje za šlag. Premažite ga po kolaču. Stavie kolač u frižider do rezanja. (Kolaci.biz)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,