Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Slane i slatke: Recept za najmekše kiflice koje uvijek uspiju

Preuzmite sliku

Ako ste u potrazi za receptom koji vam neće zadavati previše muke, a u čijem ćete rezultatu guštati, uvijek dobra opcija su – kiflice.

Recept za kiflice koje uvijek uspiju na svom je blogu objavila Nataša Pralica. Kaže da se radi o najmekšim kiflicama koje je pravila puno puta i koje će nastaviti pripremati za sve prilike koje joj se ukažu. U receptu je, kaže, super što je tijesto zahvalno i što uvijek uspije. Osim toga, ne trebate čekati da se tijesto digne da bi ga mogli valjati jer se taj dio odradi kad su kiflice gotove i u posudi za pečenje.

Nakon pečenja, kiflice voli pokriti krpom i ostaviti da odstoje jer tako dobiju dodatnu mekoću. Kiflice možete puniti s čim god želite. Ako se odlučite za slanu varijantu tada koristite jednu žličicu šećera i jednu i pol žličicu soli, a prije pečenja slane kiflice možete posuti sezamom.

A sad evo i recepta za verziju kiflica punjenu eurokremom.:T

Tijesto:  250 ml mlakog mlijeka, 3 kašičice šećera, 1 kockica svježeg kvasca, 500 grama brašna, 100 ml ulja, 1 kašičica soli, 1 žumanjak

Nadjev: eurokrem (po želji možete koristiti mljevene orahe, sir, pekmez…)

Premaz: 1 žumanjak, malo mlijeka

Ostalo: šećer u prahu za posipati

Priprema:  U mlako mlijeko izmrvite svježi kvasac, dodajte šećer i sve pomiješajte. Dio brašna dodajte u posudu, te napravite udubinu. Nastavite dodavati pripremljeni kvasac, ulje, sol, žumanjak i sve sjedinite kuhačom.

Postepeno dodajte ostatak brašna i mijesite rukama. Od tijesta napravite valjak te ga podijelite na tri jednaka dijela.  Od svakog dijela napravite lopticu. Odmah krenite s valjanjem tijesta. Razvucite ga u krug. Podijelite ga na osam dijelova.

Na sredinu šireg dijela tijesta pomoću dvije žličice nanesite eurokrem. Krajeve šireg dijela preklopite. Tako nadjev neće curiti i automatski ćete dobiti širinu kiflice. Tijesto preklopite preko nadjeva i nastavite ga rolati. Uži dio tijesta lagano povlačite dok rolate kiflicu. Ponovite postupak sa preostalim lopticama.

Slažite kiflice na masni papir kojeg ste postavili u tepsiju. Razmaknite ih jer će se napuhati. Pokrijte ih krpom i ostavite da odstoje oko 45 minuta. Vilicom izradite žumanjak, dodajte malo mlijeka i premažite svaku kiflicu.

Stavite ih peći u zagrijanu pećnicu na 180 stepenioko 20 minuta. Pečene kiflice pokrijte krpom i ostavite ih da se hlade. Tako pokrivene dodatno će omekaniti. Pospite kiflice šećerom u prahu te ih poslužite. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,