Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sirova torta s malinama, hurmama i pistacijama

Preuzmite sliku

Priprema je brza, nema potrebe za paljenjem rerne i dugim miksanjem raznih krema. Sve što ti treba je blender i pusti mašti na volju. Ovakve torte su prave energetske bombe i obično je već sasvim mali komad potreban da zadovolji sve naše potrebe za slatkim.

Zašto su sirove torte pravi hit?

Ne sadrže rafinirani šećer. Obično ne sadrže ni gluten te mliječne proizvode. Nutritivno su vrlo vrijedne. Zadovoljavaju potrebu za slatkim, a zdrave su. No i u ovim slasticama ne treba pretjerivati jer su zbog velikog udjela orašastih plodova zasitne i kalorijska vrijednost im je visoka.

Orašasti plodovi su nezaobilazni dio naše prehrane i sirove slastice napravljene na bazi orašastih plodova su upravo idealan način za konzumiranje ovih divnih plodova prirode.

Orašasti plodovi su bogati, za naš organizam važnim omega 3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima. Odlični su za jačanje kose, kože i noktiju, normalno funkcioniranje našeg mozga i imaju pogodno djelovanje na naš krvožilni sustav. Izrazito su bogati energijom. U nastavku donosimo recept koji će zadovoljiti sve tvoje potrebe.

  • Sastojci:
    *Ovo je mala torta za kalup promjera 11 cm.

    Baza

    1/4 šolje namočenih hurmi
    1/2 šolje naribanog kokosa
    1/4 šolje pistacija

    Prstohvat himalajske soli

    Krema

    3/4 šolje indijskih oraščića  (namočeni u vodu preko noći ili barem 4 sata prije pripreme)
    1/4 šolje kokosovog mlijeka (punomasno)
    3 velike kašike kokosovog ulja
    2-3 velike kašike agavinog sirupa
    1/4 kašičice burbon vanilije
    1/3 šolje malina

    Prema potrebi dodatno mlijeko (zobeno, lješnjak, badem…)

    Priprema:

    1.Hurme namoči u vruću vodu. Indijske oraščiće namoči u vruću vodu.

    2.Kalup obloži papirom za pečenje. Stranice kalupa lagano premaži kokosovim uljem.

    3.U blender ubaci pistacije i usitni ih, dodaj jednu po jednu datulju i blendaj. Zatim dodaj kokos i blendaj. Na kraju ubaci prstohvat himalajske soli.

    4.Baza za tortu je spremna. Izvadi ju iz blendera i utisni na dno kalupa. Stisni jako.

    5. Kalup stavi na 10 minuta u zamrzivač. Ako ti je ostalo viška sastojaka za bazu oblikuj kuglice za ukras ili ih pojedi, ovo su izvrsne energetske kuglice.

    6. Procijedi indijske oraščiće i ubaci ih u blender,dodaj kokosovo mlijeko.

    7. Kokosovo ulje rastopi ako je kruto, tekuće ulje dodaj u blender. Dodaj agavin sirup i blendaj. Ako imaš slabiji blender povremeno sastruži masu i blendaj.

    8. Isto tako možeš dodati i do 1/4 šolje nekog drugog biljnog mlijeka (zob, riža, chia, soja, badem, lješnjak) ako ti je blender preslab. Blendaj, blendaj i blendaj dok ne dobiješ finu glatku kremu. Ubaci burbon vaniliju, blendaj.

    9. Kad je konzistencija kreme glatka izvadi kalup iz škrinje. Na pripremljenu bazu dodaj 1/3 smjese iz blendera.

    10. Kalup vrati u zamrzivač.

    11. U preostalu kremu u blenderu dodaj maline i blendaj, blendaj dok ne dobiješ lijepu glatku ružičastu kremu.

    12. Izvadi kalup iz zamrzivača i dodaj ostatak kreme na tortu.

    13. Tortu ostavi nekoliko sati u zamrzivaču kako bi se stvrdnula (4 sata, najbolje preko noći).

    14. Prije konzumiranja ju ostavi na sobnoj temperaturi kako bi ju lakše izvadio iz kalupa (30 min.)

    15. Ukrasi po želji.

    Ovakvu tortu možeš do 4 dana držati u frižideru ili 2 mjeseca u zamrzivaču. (zdravakrava.hr)

    Dodaj fajlove

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,