Ovaj čokoladni cheesecake, za čiju pripremu ti ne trebaju šećer i rerna, pravi se od orašastih plodova, kakaa, hurmi i banana te je njegovo punjenje slatko i kremasto, prenosi MissZdrava.
Sastojci za bazu:
110 g oraha
40 g nezaslađenog kakao praha
200 g otkoštenih hurmi
1 kašika ekstrakta vanilije
1 prstohvat soli
Sastojci za punjenje:
360 g indijskog oraščića, namočenog preko noći u hladnoj vodi, potom ocijeđenog
1 1/2 kašičice ekstrakta vanilije
165 g smrznute zrele banane
1 kašika limunovog soka
3 kašike vode
prstohvat soli
40 g nezaslađenog kakao praha
75 g otkoštenih hurmi
Priprema:
Za bazu: U procesoru hrane ili blenderu usitni orahe dok ne dobiješ grube mrvice. Dodaj preostale sastojke i uključi blender ili procesor dok se svi sastojci ne usitne, dobro sjedine te dok ne dobiješ mrvičastu smjesu.
Pritisni oko 200 g dobijene smjese ravnomjerno u okrugli kalup za torte. Stavi na stranu.
Za nadjev: Obriši zdjelu procesora za hranu ili očisti blender, a zatim dodaj sastojke za nadjev. Dobro promiješaj, sve dok ne dobiješ glatku smjesu. Okusi smjesu, ovisno o količini slatkoće dodaj više hurmi po želji. Izlij dobivenu smjesu u kalup za torte obložen baznom smjesom i uz pomoć kašike je poravnaj. Prekrij alu folijom i stavi u zamrzivač na 2 do 3 sata.
Prije posluživanja, izvadi na 10 minuta kako bi kolač malo omekšao, a po želji ga posluži uz kuglicu sladoleda ili svježe voće. Također, posipati ga možeš i kakaom te kokosovim pahuljicama ili prije posluživanja preliti s otopljenom nezaslađenom čokoladom. (Tuzlanski.ba)