Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sirnica po domaćem receptu: Ručno pravljeni ukus tradicije

Preuzmite sliku

Najbolja je kada je poslužena topla uz čašu hladnog jogurta.

Sastojci:

650 g gotovih kora za pite

500 g svježeg kravljeg punomasnog sira

½ kašika soli

100 ml suncokretovog ulja

500 ml mineralne vode

Priprema:

Premažite lim za pečenje

Koristite okrugli kalup promjera 33 cm. Dno kalupa premažite s 3 kašike ulja, a zatim položite dvije kore na dno i lagano ih rukama pritisnite.

Pomiješajte

U veću posudu ulijte mineralnu vodu, so i preostalo ulje te  dobro promiješajte sastojke.

Slažite

Kore lagano premažite pripremljenom tekućinom, a na koru stavite 2 do 3 kašike sira. Sir lagano rasporedite po površini kore ( sa kašike skidajte male količine sira i stavljajte ga kao male hrpice).

Stavite praznu koru i opet je lagano utisnite rukama i premažite kistom i mješavinom ulja, soli i mineralne vode. Sir ponovno rasporedite po površini. Ponovite postupak s dodavanjem kore, a na nju ovaj put sir rasporedite po krajevima.

Višak kora koji visi prema van sada preklopite prema unutra i lagano premažite kistom. Ovaj put nemojte stavljati sir, ali stavite praznu koru. Na praznoj kori ponovite cijeli postupak, dok ne potrošite sav sir.

Zadnje dvije kore stavite na sloj sira, lagano pritisnite rukama, premažite kistom, a višak preklopite prema unutra. Još malo premažite površinu te je lagano izbodite čačkalicom.

Pecite

Zagrijte rernu na 210 stepeni i pecite 40 minuta. Izvadite iz rernu i rubove odvojite pomoću noža, pažljivo preokrenite na dasku, narežite na 4 dijela i poslužite. (Index)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,