Četvrtak, 6. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šifon torta od jagoda: Jednostavna poslastica koja će vam postati najdraži desert

Preuzmite sliku

Samo jedan zalogaj će vas uvjeriti da ste odabrali pravi recept za pripremu deserta, piše ordinacija.hr.

Potrebni sastojci za kolač:

-280 g brašna
-300 grama šećera
-2 kašičice praška za pecivo
-¾ kašičice soli
-100 ml ulja
-7 žmanjaka + 9 bjelanjaka
-170 ml mlijeka
-½ kašike vinskog praška za pecivo
-1 mahuna vanilije, uzeti samo sjemenke + 2 kašičice ekstrakta vanilije

Za kremu:

-450 g jagoda, očišćenih i narezanih na ploške ili četvrtine
-200 g šećera
-1 kašika soka limuna
-500 ml vrhnja za šlag
-25 g šećera za ukrašavanje

Priprema:

-Zagrijte rernu na 170 stepeni.
-Pomiješajte brašno, 150 g šećera, sol, prašak za pecivo. Pomiješajte ulje, žumanjke i mlijeko. Sad povežite te dvije smjese. Dodajte brašno.
-Bjelanjke izmutite te dodajte vinski prašak i vaniliju. Polako dodajte ostatak šećera. Pomiješajte trećinu bjelanjaka, miješajte te polako dodajte ostatak. Prebacite u prvu smjesu i lagano pomiješajte.
-Prebacite smjesu u pobrašnjenu posudu za pečenje te pecite oko 50 minuta. Pustite da se hladi sat vremena.
-Pomiješajte u posudi jagode, šećer, sok limuna i stavite na stranu oko jedan sat, povremeno pomiješajte.
-Prije nego ćete slagati tortu, napravite šlag sa šećerom u prahu.
-Izvadite biskvit iz posude i porežite ga na tri jednaka dijela, i stavite prvi biskvit na posudu za posluživanje te na nju stavite smjesu s jagodama i pokapajte sok koji je ostao, te isto ponovite s drugom korom.
-Poklopite biskvitom i ukrasite ga šećerom u prahu.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,