Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sendvič-torta: Napravite jedinstvenu poslasticu

Preuzmite sliku

Danas smo za vas pripremili recept za neodoljive sendvič-torte koje će vas oduševiti ukusom, piš Ženski magazin.

Pored ukusa, njihov jedinstveni izgled će vas takođe oduševiti!

Sastojci za 10 komada:

– 30 sendvič kolačića (npr. Oreo)
– 480 ml slatke pavlake
– 225g krem sira, omekšanog na sobnoj temperaturi
– 310 g brašna
– 1 kašika praška za pecivo
– ¼ male kašike soli
– 2 jajeta
– 60g kristal šećera
– 1 mala kašika ekstrakta vanile
– 360 ml mlijeka
– 240 ml vode
– ¼ male kašike soli
– ulje za prženje
– šećer u prahu za dekoraciju

Priprema:

Uzmite 20 kolačića i odvojite fil od keksa. Keks sameljite u procesoru za hranu, a fil ostavite u posudi. Preostalih 10 kolačića izlomite na sitne dijelove.

Umutite slatku pavlaku i ostavite je sa strane. U posudu sa filom od kolačića dodajte krem sir i sve umutite mikserom dok ne dobijete kremastu homogenu smjesu. Dodajte slatku pavlaku i izlomljeni keks, pa sve ponovo promiješajte. Stavite u frižider (ako pravite dan ranije) ili u zamrzivač, kako bi se dobijeni “sladoled” stegao.

U srednjoj posudi pomiješajte brašno, mrvice keksa, prašak za pecivo i so.

U većoj posudi pomiješajte jaja, šećer, vanilu, mlijeko i vodu.

Suhe sastojke sipajte u vlažne, po 1/3  uz miješanje. Dobijeno tijesto prespite u flašu sa širokim otvorom, a kroz poklopac probušite jednu manju rupu.

Napunite šerpu uljem i zagrijte ga na srednjoj jačini do 180 stepeni. Počevši od spolja ka unutra iz flaše iscijedite kružnim pokretima smjesu, tako da napravite ispreplitanu spiralu. Pržite sa svake strane po 90 sekundi, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju. Prebacite na tanjir sa papirom koji će upiti višak ulja. Ponovite sa ostatkom tijesta.

Jednu dobijenu “koru” sipajte dvije kašike fila (“sladoleda”) i preklopite drugom. Dekorišite šećerom u prahu. Uživajte, prijatno! (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,