Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Savršenstvo okusa: Napravite Toffifee tortu za koju će se sigurno tražiti komad više

Preuzmite sliku

Ovom finom, profinjenom i originalnom tortom sigurno ćete razveseliti (sebe i) ukućane. 

Sastojci za 12 komada:

Za biskvit:

100 grama piškota

3 bjelanca

100 g šećera

3 žumanjca

25 grama pšeničnog brašna

1 kašičica prosijanog praška za pecivo

100 grama lješnjaka (mljevenih)

Za nadjev:

12 Toffifee pralina

600 grama vrhnja za šlag (najmanje 30% masnoće)

2 vrećice želatine fix (za po 250 ml tekućine)

1 ½ prosijane kašike kakaa u prahu

Za premazivanje: 

1 ½ kašike džema od marelica Za ukras:

75 grama vrhnja za šlag (najmanje 30% masnoće)

10 Toffifee pralina

kakao u prahu

  • Priprema:

    Za tijesto:

    1. Grubo natrgajte piškote i sitno ih sameljite u mikseru.

    2. Zagrijte rernu (gore/dole) na 180 stepeni (vrući zrak: 160 stepeni).

    3. Istucite čvrsti snijeg od bjelanaca, postepeno dodajte 50 g šećera i tucite dok se šećer ne otopi. Dodajte žumanjca, 3 kašike vruće vode i preostali šećer te miksajte najvećom brzinom oko 4 minute dok ne postane gusto i kremasto. Stavite na to snijeg te pažljivo umiješajte.

    4. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo, umiješajte mrvice piškota i lješnjake. Stavite to na kremu od jaja te pažljivo umiješajte lopaticom.

    5. Stavite tijesto za tortu u kalup (promjera 20–22 cm, namašćen, prekriven papirom za pečenje) i zagladite. Stavite kalup na rešetku u zagrijanu rernu. Pecite oko 30 minuta.

    6. Izvadite kalup te ostavite da se biskvit hladi (u kalupu).

    Za nadjev:

    7. U međuvremenu sitno nasjeckajte Toffifee. Istucite vrhnje dok se gotovo ne stvrdne u šlag. Zatim postupno dodaj želatinu i dalje tucite dok se vrhnje ne stvrdne.

    8. Umiješajte nasjeckani Toffifee u dvije trećine šlaga, pomiješajte preostali šlag i kakao u prahu. Stavite čokoladni šlag u slastičarsku vrećicu (s nastavkom promjera 12 mm).

    9. Izvadite biskvit iz kalupa i uklonite papir za pečenje. Prerežite biskvit dvaput vodoravno. Donji biskvit stavite na pladanj za tortu i okružite visokim prstenom za tortu. Na donji biskvit istisnite prsten od čokoladnog šlaga širine i visine oko 3 cm. Preostali čokoladni šlag stavite u frižider. Po sredini biskvita stavite pola Toffifee šlaga te zagladite. Na to stavite srednji biskvit te lagano pritisnite.

    10. Na biskvit sada stavite oko pola preostalog Toffifee šlaga, a na to preostali biskvit. Propasirajte marmeladu te premažite njome biskvit. Premažite po sredini krug od preostalog Toffifee šlaga. Rub gornjeg biskvita ukrasite preostalim čokoladnim šlagom. Stavite tortu na tri sata u frižiderhladnjak. Maknite prsten od torte.

    11. Za ukrašavanje istucite vrhnje u šlag. Njime premažite rub torte tako da još uvijek možete vidjeti pojedine slojeve. Prije posluživanja tortu ukrasite Toffifee pralinama i pospite kakaom, prenosi Miss7(Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: ,