Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Savršena za tmurne i hladne dane: Recept za kremastu supu od piletine

Preuzmite sliku

Popularno

Za razliku od pilećih supa koje se tradicionalno pripremaju kod nas, u ovu se dodaju i mlijeko i brašno, što jelu daje bijelu boju i kremastu teksturu…

Na hladan, tmuran i kišan dan u potrazi smo za nekim toplim i finim jelom na kašiku, poput ove ukusne i kremaste supe od piletine, riže, šampinjona i mrkve.

Za razliku od pilećih supa koje se tradicionalno pripremaju kod nas, u ovu se dodaju i mlijeko i brašno, što jelu daje bijelu boju i kremastu teksturu, prenosi punkufer.hr.

  • Sastojci:

    2 komada pilećih prsa
    250 ml mlijeka
    220 g šampinjona
    200 g basmati riže
    30 g brašna
    3 kašike maslaca
    3 mrkve
    3 češnja bijelog luka
    2 stapke celera
    1 l pilećeg temeljca
    1 luk
    1 kašika svježih listića timijana
    sol i biber po želji

    Priprema:

    1. U velikom loncu zagrijte maslac. Na njemu propirjajte nasjeckani luk, mrkve, celer i gljive.

    2. Kuhajte sve zajedno dok povrće ne omekša, otprilike pet-šest minuta.

    3. Dodajte piletinu narezanu na manje komade i pirjajte sve zajedno oko tri do četiri minute.

    4. Tada dodajte nasjeckani bijeli luk i timijan, dobro promiješajte i pirjajte još oko jednu minutu.

    5. Dodajte brašno i miješajte ga dok ne dobije zlatnožutu boju. Za to će vam biti potrebna otprilike jedna minuta.

    6. Podlijte sve zajedno pilećim temeljcem i mlijekom.

    7. Dodajte rižu i kuhajte dok se termički ne obradi do kraja zajedno s piletinom.

    8. Poslužite toplo. Prijatno!  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,