Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Savršena za prvi dan proljeća: Recept za finu tjesteninu s povrćem i sirom

Preuzmite sliku

Pasta primavera ili proljetna tjestenina savršeno je jelo za ovaj dio godine.

Riječ je o mirisnoj, ukusnoj i laganoj kombinaciji kuhane tjestenine sa sezonskim povrćem i umakom od maslinova ulja, limuna, češnjaka, vrhnja i parmezana s dodatkom svježih listića bosiljka. Originalni recept potječe iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća iz njujorškog restorana Le Cirque, ali danas se služi širom  svijeta te ima brojne varijacije na temu ovisno o tome gdje se nalazite i s kojim povrćem raspolažete.

U pastu primavera obično idu klasične proljetne namirnice poput šparoga, mladog graška i mladog luka, no nećete pogriješiti ako stavite svoje omiljeno povrće bez obzira na to je li svježe kupljeno na tržnici ili je smrznuto u ledenici – poput brokule, cvjetače ili mahuna. Poslužiti se možete i bilo kojom vrstom tjestenine s ili bez glutena – od makarona preko pennea do fusilla i špageta.

Sastojci za pastu primavera: 300 g sušene tjestenine, 250 ml pilećeg temeljca. 250 g šparoga, 150 g cherry rajčica, 125 g graška, 125 ml vrhnja za kuhanje, 45 g naribanog parmezana, 2-3 češnja češnjaka, 2 kašike maslaca, 1 paprika, 1 tikvica, 1 limun, sol i papar po želji, naribani parmezan po želji, svježi bosiljak za posluživanje, maslinovo ulje

Priprema paste primavera: Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju. U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje, pa na njemu prepirjajte nasjeckanu papriku i šparoge oko tri do četiri minute. Kada povrće omekša dodajte narezane tikvice i pirjajte sve zajedno još oko dvije minute. Posolite i popaprite i uklonite povrće s tave.

U istoj tavi rastopite maslac te na njemu prepirjajte češnjak oko jedne minute. Podlijte pilećim temeljcem i kuhajte oko pet minuta dok se tekućina ne zgusne. U umak dodajte i koricu jednog organskog limuna. Potom dodajte vrhnje za kuhanje, dvije kašiike  limunova soka i grašak. Sve dobro promiješajte i kuhajte još oko dvije minute.

Umak prelijte preko kuhane tjestenine i pirjanog povrća, te nasjeckanih cherry rajčica. Sve zajedno začinite sa svježe naribanim parmezanom. Poslužite toplo sa svježim listićima bosiljka. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,