Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Savršena tri koktela za jesenje uživanje

Preuzmite sliku

Prelaskom iz ljetnje u jesenju sezonu, i naš ukus i potrebe organizma se mijenjaju, pa umjesto hladnih, osvježavajućih napitaka, mnogo više uživamo u toplim, začinjenim i kremastim notama sezonskog voća i očaravajućim kombinacijama ukusa koje grjeju kako naše tijelo, tako i dušu.

Zato vam danas donosimo tri fantastična recepta za jesenje koktele u kojima ćete uživati svim čulima!

Koktel sa ukusom pite od jabuka

Ovaj aromatični napitak predstavlja savršenu kombinuju ukusa jabuke i vanile, koja godi nepcima i pruža savršeno okrepljenje za prohladna jesenja popodneva ili opuštene večernje sjedaljke sa prijateljima. A ono što je najbolje jeste to što se priprema za tili čas:

Potrebno je: 60 ml italijanskog Tuaca likera sa ukusom vanile i  ½ šolje toplog sajdera od jabuka

Za dekoraciju: Slatka pavlaka i štapići cimeta

Priprema: Tuaca liker sipajte u staklenu čašu za irsku kafu. Zatim odozgo sipajte topli sajder od jabuka. Sve ukrasite ulupanom slatkom pavlakom i štapićem cimeta, poslužite i uživajte. Da, toliko je jednostavno!

  • Martini sa ukusom bundeve

    Jedan od nezaobilaznih ukusa jeseni svakako je bundeva! Zato, ukoliko volite da pravite razne delicije sa ovom sjajnom, ukusnom i hranljivom namirnicom, ovaj koktel je naša topla preporuka. Njegova kremasta tekstura savršeno ide uz rustične jesenje poslastice i na odličan način ističe njihovu slatkoću.

    Potrebno je: 60 ml votke sa ukusom vanile, 15 ml mliječnog likera, 15 ml likera od bundeve

    Za dekoraciju: Malo slatke pavlake i smeđeg šećera

    Priprema: U šejker dodajte nekoliko kockica leda, pa sipajte votku i mliječni liker, i sve dobro promućkajte. Zatim dodajte liker od bundeve, pa promućkajte još jednom sve zajedno. Rubove ohlađene čaše za martini umočite u slatku pavlaku, pa ih pospite smeđim šećerom, radi većeg kontrasta. Zatim sipajte pripremljeni koktel i poslužite.

  • Jesenja sangrija

    Ovaj napitak u sebi sadrži sve prepoznatljive ukuse jeseni – jabuku, krušku, cimet i pomorandžu, koji u kombinaciji sa bijelim vinom, sokom od nara, džinom i brendijem čine savršen koktel za jesenje žurke.

    Potrebno je: 1 šolja prohlađenog zelenog čaja, 1 šolja svežeg soka od nara, ½ šolje brendija, ½ šolje džina
    60 ml sirupa od cimeta, 750 ml suhog bijelog vina, 1 jabuka, 1 kruška, 1 pomorandža, 3 štapića cimeta, 1 šolja gazirane vode

    Za dekoraciju: Kriške jabuke i pomorandže, štapići cimeta

    Priprema: U veći bokal za serviranje sipajte prvo prohlađeni zeleni čaj, sok od nara, brendi, džin i sirup od cimeta, pa sve dobro promiješajte. Zatim dodajte i cijelu količinu suhog bijelog vina. Jabuku, krušku i pomorandžu iseckajte na kriške, i dodajte ih u bokal. Prekrijte sve plastičnom folijom i ostavite preko noći u frižideru kako bi se ukusi lijepo sjedinili. Neposredno prije služenja, u bokal dodajte i gaziranu vodu, pa sipajte u čaše u koje ste prethodno dodali kockice leda. Svaku čašu dekorišite kriškama jabuke i pomorandže i štapićem cimeta. Sada vam ostaje samo da pozovete ekipu i uživate. (citymagazine.rs)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,