Za nezaboravne slastice ne morate baš uvijek uključivati rernu. Ovaj desert u čaši je vrlo jednostavno napraviti, a dodatnu aromu daje mu malo višnjevač, piše 24sata.hr.
Sastojci:
180 g riže
6 dl mlijeka
80 g čokolade za kuhanje
2 kašike maslaca
60 g šećera
4 kašike slatkog vrhnja
prstohvat cimeta
2 dl vrhnja za šlag
kompot od višanja
kašičica likera od višnje
Priprema: Rižu prelijte mlijekom i zagrijavajte dok ne zavrije pa smanjite temperaturu i kuhajte 20 minuta uz često miješanje. Dodajte čokoladu, maslac i šećer te kuhajte još dvije, tri minute. Maknite s vatre. Dodajte vrhnje i cimet te ostavite poklopljeno nekoliko minuta. Rižu rasporedite po čašama i stavite u frižider. Kad se dobro ohladi, istucite čvrsti šlag. Dodajte šlag čokoladnoj riži i prelijte kompotom od višanja u koji ste dodali i malo likera. (Tuzlanski.ba)