Kombinacija hladnog i toplog, mekog i hrskavog, slatkog i slanog čini pohovani sladoled savršenim desertom.
Index recepti donose vam jednostavan način pripreme ovog ukusnog i zanimljivog deserta.
S obzirom na to da se sladoled od vanilije polako topi u ljusci prženih pahuljica, ovaj desert poslužite odmah nakon pripreme.
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 2 minute
Vrijeme hlađenja: 4 sata
Ukupno vrijeme: 4 sata i 17 minuta
Sastojci (8 serviranja):
-600 g sladoleda od vanilije
-225 g kukuruznih pahuljica, zdrobljenih
-1 kašičica cimeta
-3 bjelanceta
-2 l ulja za prženje
View this post on Instagram
Priprema
1. korak
Napravite 8 loptica sladoleda (veličine teniske loptice). Posložite ih na papir za pečenje i stavite u zamrzivač sat vremena.
2. korak
U plitkoj posudi pomiješajte kukuruzne pahuljice i cimet. U drugoj posudi istucite bjelanjke dok ne postanu pjenasti. Zamrznute kuglice sladoleda uvaljajte u bjelanjke, zatim u pahuljice, pokrivajući sladoled u potpunosti. Po potrebi ponovite postupak. Ponovo stavite u zamrzivač na 3 sata, dok se potpuno ne zalede.
3. korak
U fritezi ili u velikoj posudi zagrijte ulje na 190 stepeni.
4. korak
Pržite po jednu do dvije kuglice u isto vrijeme, 10 do 15 sekundi, dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite ih na papir da se višak ulja ocijedi i poslužite odmah.
Nutritivne vrijednosti (po porciji):
372 kalorije; 29.3 g masti; 7.3g zasićenih masnih kiselina; 25 g ugljikohidrata; 15.2 g šećera; 0.9 g dijetalnih vlakana; 4.4 g bjelančevina; 149.5 mg soli. (Tuzlanski.ba)