Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Samo 3 sastojka: Recept za prefine browniese bez grama brašna i ulja

Preuzmite sliku

Za razliku od tradicionalnih browniesa u koje idu ulje, maslac i šećer, ovaj recept ne zahtijeva ništa od tih namirnica. Potrebni su vam tek slatki krompir, kakao i maslac od badema!

Ovi browniesi ne sadrže gluten, šećer, mliječne masti ni hranu životinjskog porijekla. Vrlo se brzo pripremaju, a još brže jedu.

Sastojci:

270 grama pirea od batata

115 grama maslaca od badema

65 grama kakaa

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni.

2. U blenderu kratko izmiješajte pire od batata, maslac od badema i kakao dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Ako nemate maslaca od badema, možete se poslužiti i onim od kikirikija ili indijskih oraščića.

3. Dobivenu smjesu prelijte u manji lim za pečenje browniesa obložen papirom i pecite 12 do 15 minuta, odnosno dok se ne ispeku do kraja. Gurnite čistu čačkalicu u browniese, ako je čista kad je izvadite, kolačići su gotovi. Ako je čačkalica mokra, pecite browniese još malo.

4. Neka se ohlade do kraja prije rezanje i posluživanja. Po browniesima možete preliti i glazuru od čokolade. Prijatno!

  • Savjet plus:

    Ne znate kako se pravi pire od batata? Slatki krompir ogulite, narežite na manje kockice i stavite u lonac za kuhanje na pari te termički obrađujte oko desetak minuta. Viljuškom zgnječite krompir u pire.

    Pire možete napraviti i nakon što batat ispečete u pećnici. Dobro operite slatki krompir i ispikajte ga viljuškom. Stavite ga peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 40 do 60 minuta, odnosno dok ne omekša i ne ispeče se do kraja. Izvadite krompir iz rerne, odstranite koru i vilicom zgnječite slatki plod u pire. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,