Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Salata puna proteina gotova za manje od pet minuta

Preuzmite sliku

Kada temperatura poraste u termometru do neugodnih visina, u potrazi smo za osvježavajućim obrocima koje ne iziskuju dugu pripremu.

Salate se pritom nameću kao sjajan izbor. Klasične sastojke za salatu poput paprika, paradajza i krastavaca obvezno oplemenite nekim izvorom bjelančevina poput ribe ili mahunarka iz konzerve koje će povećati nutricionističku vrijednost jela, ali vas i zasititi.

Sastojci:  100 g tunjevine iz konzerve, 100 g slanutka iz konzerve , 1 veći paradajz , ½ crvene paprike, 5-6 maslina, ½ limuna, sol i papar po želji, malo maslinova ulja , svježi peršun

Priprema: U većoj zdjeli pomiješajte malo maslinova ulja, sok pola limuna, sol i papar da dobijete jednoličnu smjesu. U smjesu dodajte nasjeckan paradajz, papriku, otkoštene masline, slanutak i tunu iz konzerve. Sve dobro promiješajte. Ako ste ljubitelji svježeg luka, u salatu možete dodati i koju kockicu ljubičastog luka.

Prije posluživanja dodajte i malo nasjeckanih listića peršina. Poslužite s kriškom kruha ili manju količinu raspodijelite u listove oprane zelene salate pa sve zajedno jedite kao taco. Dobar tek!

Savjet plus:  Možete napraviti i veću količinu salate, staviti u frižider i jesti tokom sedmice. Salata obično ima bolji okus drugi dan nakon što se svi okusi sljube u hladnjaku. Nemojte držati salatu u frižideru. duže od tri dana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,