Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Roditelji i djeca u BiH kreirali nove recepte za Nestlé kuharicu

Preuzmite sliku

Projekat Zdravo! Kuhamo pomogao roditeljima i djeci da stvore  zdrave prehrambene navike, a uz sve to se i dobro zabave. 

U novom Nestlé izazovu Zdravo! Kuhamo učestvovali su roditelji sa svojom djecom i kreirali niz jednostavnih obroka čiji sastojci su bili i cjenovno prihvatljivi za svako domaćinstvo. Ovaj izazov je pokazao da kuhanje s djecom može biti zabavno, ali i edukativno.

Zdravo! Kuhamo izazov trajao je do 18. decembra, a učesnici su bili roditelji s djecom koji su imali zadatak da kreiraju recept po vlastitom izboru prateći Nestlé NutriPlate smjernice o broju proteina, ugljičnih hidrata i vitamina na tanjuru. Svoje kulinarske čarolije su potom zabilježili na fotografiji ili video zapisu, i sve to objavili sa naznakom #ZdravoKuhamo.

 • Za učesnike su ovo bili zabavni trenuci u kojima su pravili ukusna jela sa svojim mališanima, a kreatori odabranih, najpopularnijih i najboljih recepata sa najviše lajkova, njih pet, nagrađeni su sa posebnim Nestlé Mystery Box-om.

  “Nestlé je smislio prelijepu i originalnu i zdravu igru za mame i djecu. Oni koji su se oprobali u ovoj avanturi po prvi put, uvidjeli su da može da bude zabavno kuhati sa mališanima. Mi ne kuhamo svaki dan zajedno, ali se trudim da je uključim u pripremu obroka makar to bilo i dodavanje namirnica. Tako da ako niste do sad pokušali ovako nešto upustite se u avanturu, jer djeca vole izazove i da budu uključena u život nas odraslih kroz igru”, rekla je mama Nataša Došlo, koja je sa svojom djevojčicom pripremila recept za mesne kuglice.

  Mama Jadranka Jelić često osmišljava zanimljiva jela za svoje mališane, pa je sa velikom radošću prihvatila Nestlé izazov Zdravo! Kuhamo u kojem je pripremila ukusni šareni gulaš.

 • “Moji klinci su inače pomalo izbirljivi u jelu tako da nastojim biti maštovita u kreiranju svakodnevnih jela na malo drugačiji način. Inače vašu krem juhu od brokule sam otkrila slučajno prije par mjeseci i često ju kuham uz dodatak brokule te sam došla na ideju da napravim gulaš s njom koji je ispao pravi pogodak. Upravo te boje zelena od juhe, narančasta od mrkve su ono što je privuklo mog sina i samim tim što je sudjelovalo u pripremi jela imao je veću želju da kuša što je to napravio za ručak.”, rekla je mama Jadranka.

  Izazov Zdravo! Kuhamo bila je prava mala kulinarska avantura za roditelje i djecu u kojoj su se dobro zabavili, ali i naučili šta su to ispravne prehrambene navike i kako izgleda pravilan dnevni unos zdravih namirnica. Ovoga puta Nestlé Mystery Box otišao je na adrese mama čiji će se recepti naći u novoj Nestlé kuharici. Dobitnice su: Nataša Došlo iz Istočnog Sarajeva, Jelena Stojanović iz Modriče, Jadranka Jelić iz Mostara, Mirela Mizić iz Bihaća i Nermana Bećirović iz Sarajeva.

 • Nestlé u BiH već cijelu jednu deceniju implementira projekat Zdravo!, koji za cilj ima doprinijeti odgoju zdravijih generacija. Izazov Zdravo! Kuhamo je poziv na praktičnu primjenu provjerenih informacija o prehrani i nutricionizmu koje su dostupne na Zdravo! Akademiji. Neki od alata koji su na raspolaganju roditeljima su Zdravo! lista namirnica – vodič za kupovinu namirnica, NutriPorcija – planer jelovnika koji pomaže pri sastavljanje balansiranog obroka i kuharica Zdravo! Kuhaj sa mnoštvom ideja za zabavna i zdrava jela bogata svim potrebnim nutrijentima. Istovremeno, platforma nudi i jednostavne savjete za uravnotežen razvoj djece kroz zdravu prehranu i aktivnost.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,