Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za ukusnu i slasnu tortu: Pčelinji ubod od kokosa i sira

Preuzmite sliku

Popularno

Tortu Pčelinji ubod osmislila je grupa slastičara u Njemačkoj u 15. stoljeću, a legenda kaže da je nastala zbog slavlja što su obranili grad bacajući košnice s pčelama na neprijatelja.

Sastojci za ovaj recept Pčelinji ubod od kokosa i sira.

Dizano tijesto:

250 g glatkog brašna

1 omot Dr. Oetker Kvasca instant

40 g šećera

1 omot Dr. Oetker Vanilin šećera

5 kapi arome limuna

1 jaje

40 g maslaca (rastopljenog)

1,8 l mlijeka (mlakog)

Nadjev od kokosa:

75 g maslaca

75 g šećera

1 žlica šumskog meda

100 g kokosove mrvice

3 žlice mlijeka

Nadjev:

1 omot Dr. Oetker Original puding s okusom vanilije

500 ml mlijeka

3 žlice šećera

4 listića Dr. Oetker Želatina u listićima

200 g svježeg sira (10%)

500 g ananasa (komadići iz kompota)

3 žlice soka kompota od ananasa

Priprema:

Dizano tijesto: Za smjesu prosijte brašno u posudu i dobro pomiješajte s kvascem. Dodajte šećer, vanilin šećer, aromu, jaje, maslac i mlijeko i mikserom (lopaticama) izradite tijesto. Ostavite tijesto prekriveno na toplom mjestu da se diže tako dugo dok se tijesto ne udvostruči.

Nadjev od kokosa: Za nadjev otopite maslac sa šećerom i medom. Dodajte kokosove mrvice i miješajući zagrijavajte dok ne poprimi zlatno-žutu boju. Nadolijte mlijeko, nastavite kratko kuhati na nižoj temperaturi, maknite sa štednjaka i ostavite da se ohladi.

Tijesto izlupajte nakon što se diglo (spljoštite ga te ga s lijeve i desne strane preklopite prema sredini) i razvaljajte na dnu kalupa za torte (promjera 26 cm) koji prethodno treba namastiti i posuti mrvicama. Stavite obruč kalupa za torte. Premažite tijesto nadjevom. Pustite tijesto još jednom da se diže, sve dok se kalup ne popuni za ¾.

Električna pećnica 200 °C

Pećnica na vrući zrak 180 °C

Nivo pećnice: sredina pećnice

Vrijeme pečenja: oko 25 Minute

Nadjev

Za nadjev od pudinga u prahu i mlijeka miješajući skuhajte puding i ostavite ga da se ohladi. Želatinu pripremite prema uputama na omotu. Zagrijte želatinu sa sokom od ananasa i pomiješajte s pudingom, sirom i ocijeđenim komadima ananasa.

Ohlađeni biskvit jednom vodoravno prerežite i gornju polovicu narežite na proizvoljno velike komade. Namažite nadjev na nadjev od kokosa i prekrijte gornjom polovicom narezanom na komade. Ostavite tortu oko 4 sata da stoji na hladnom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje