Tortu Pčelinji ubod osmislila je grupa slastičara u Njemačkoj u 15. stoljeću, a legenda kaže da je nastala zbog slavlja što su obranili grad bacajući košnice s pčelama na neprijatelja.
Sastojci za ovaj recept Pčelinji ubod od kokosa i sira.
Dizano tijesto:
250 g glatkog brašna
1 omot Dr. Oetker Kvasca instant
40 g šećera
1 omot Dr. Oetker Vanilin šećera
5 kapi arome limuna
1 jaje
40 g maslaca (rastopljenog)
1,8 l mlijeka (mlakog)
Nadjev od kokosa:
75 g maslaca
75 g šećera
1 žlica šumskog meda
100 g kokosove mrvice
3 žlice mlijeka
Nadjev:
1 omot Dr. Oetker Original puding s okusom vanilije
500 ml mlijeka
3 žlice šećera
4 listića Dr. Oetker Želatina u listićima
200 g svježeg sira (10%)
500 g ananasa (komadići iz kompota)
3 žlice soka kompota od ananasa
Priprema:
Dizano tijesto: Za smjesu prosijte brašno u posudu i dobro pomiješajte s kvascem. Dodajte šećer, vanilin šećer, aromu, jaje, maslac i mlijeko i mikserom (lopaticama) izradite tijesto. Ostavite tijesto prekriveno na toplom mjestu da se diže tako dugo dok se tijesto ne udvostruči.
Nadjev od kokosa: Za nadjev otopite maslac sa šećerom i medom. Dodajte kokosove mrvice i miješajući zagrijavajte dok ne poprimi zlatno-žutu boju. Nadolijte mlijeko, nastavite kratko kuhati na nižoj temperaturi, maknite sa štednjaka i ostavite da se ohladi.
Tijesto izlupajte nakon što se diglo (spljoštite ga te ga s lijeve i desne strane preklopite prema sredini) i razvaljajte na dnu kalupa za torte (promjera 26 cm) koji prethodno treba namastiti i posuti mrvicama. Stavite obruč kalupa za torte. Premažite tijesto nadjevom. Pustite tijesto još jednom da se diže, sve dok se kalup ne popuni za ¾.
Električna pećnica 200 °C
Pećnica na vrući zrak 180 °C
Nivo pećnice: sredina pećnice
Vrijeme pečenja: oko 25 Minute
Nadjev
Za nadjev od pudinga u prahu i mlijeka miješajući skuhajte puding i ostavite ga da se ohladi. Želatinu pripremite prema uputama na omotu. Zagrijte želatinu sa sokom od ananasa i pomiješajte s pudingom, sirom i ocijeđenim komadima ananasa.
Ohlađeni biskvit jednom vodoravno prerežite i gornju polovicu narežite na proizvoljno velike komade. Namažite nadjev na nadjev od kokosa i prekrijte gornjom polovicom narezanom na komade. Ostavite tortu oko 4 sata da stoji na hladnom.