Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za tufahije, odličan tradicionalni desert

Preuzmite sliku

Tufahije su bosanska nacionalna poslastica porijeklom iz Perzije. „Tufahija“ ili „Tuffah“ je arapska riječ i u prevodu znači „jabuka“.

Tufahije se inače pune smjesom od mljevenih oraha, lješnjaka ili badema, slatkog vrhnja ili mlijeka i šećera i dekorišu se tučenim slatkim vrhnjem. Ova varijanta sadrži i malu količinu rendane čokolade grožđica, koje usavršavaju ukus fila.

Sastojci:

10-12 mladih, čvrstih jabuka

2,5-3 l vode

350 g šećera

sok od pola limuna

Za agdu:

500 g šećera

Fil:

90 ml mlijeka

260 g sitno mljevenih oraha, lješnjaka ili badema

3 kašike šećera u prahu

1 veliki ili 2 manja bjelanjka

50 g grožđica (opcionalno)

100 g rendane čokolade (opcionalno)

cimet i vanilija u prahu

Za ukrasiti:

200 ml slatkog vrhnja ili šlaga

evtl. 100 g otopljene čokolade

Priprema:

U veliku šerpu sipajte vodu, dodajte manju količinu šećera, tj. 350 g i sok od pola limuna pa stavite poklopac i zagrijte vodu dok ne proključa.
U međuvremenu ogulite i izdubite jabuke pomoću spravice za iskruživanje. Obratite pažnju da vam ne ostane ni jedna koštica u sredini.
Kad je voda prokuhala, smanjite vatru na srednju, to je otprilike 4. ili 5. stepen od 9. U vrelu vodu oprezno spustite jabuke, stavite poklopac pa ih poširajte 7-13 min (zavisno od vrste i veličine jabuke). Preporučujem vam da svake 2-3 min svaku jabuku prekontrolišete tako što ćete je kažiprstom i palcem lagano pritisnuti.
Dok se jabuke kuhaju pomiješajte sastojke za fil, a to su orasi, lješnjaci ili bademi, šećer u prahu, cimet, vanilija, po želji i rendana čokolada i grožđice. Prelijte ove sastojke vrelim mlijekom i dobro ih sjedinite.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i oprezno ih umiješajte u smjesu. Sve dobro sjedinite i prebacite u špric kesicu.
Gotove, kuhane jabuke nisu ni premekane ni tvrde, nešto između. Izvadite ih iz šerpe i poredajte u vatrostalnu posudu/tepsiju.
Od vode u kojoj su se jabuke kuhale oduzmite otprilike jedan litar i pomiješajte ga sa 500 g šećera.
Od ovih sastojaka se skuha agda. Ostalu vodu možete prosuti. Vodu i šećer prvo prokuhajte, zatim smanjite vatru na srednju i kuhajte oko 10 min dok ne postane lagano sirupaste kozistencije.
Filom napunite udubljenja poširanih jabuka prvo do ivice a zatim na svakoj jabuci napravite nešto poput kapice.
Zagrijte rernu na 190 stepeni gornji/donji grijači i pecite ih jedno 10-15 min dok lagano ne porumene na površini.
Pečene jabuke zalijte agdom i ostavite da se dobro ohlade, prvo na sobnoj temp. a zatim u frižideru.
Kad dođe vrijeme serviranja, tufahije stavite u čaše ili male zdjelice, na dno zdjelice kašikom dodajte malo agde pa ih ukrasite tučenim šlagom. Na vrh možete staviti i malo otopljene čokolade i trešnju ili ribizlu da usavršite izgled ove bombastične poslastice.
Tufahije se nekoliko dana drže u frižideru. Kako vam se nebi isušile, držite ih najbolje u jednom loncu ili u tepsiji u preostalom sirupu. Tako će se još natopiti tekućinom i postati još sočnije. (Hanuma Kocht)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,