Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za super kremastu piru sadrži jedan neobičan sastojak

Preuzmite sliku

Kuhar Rob Nixon poznat kao australski Gordon Ramsay otkrio je kako da piru od krompira učini super kremastom i glatkom. Dok neki ljudi dodaju vrhnje ili maslac, Nixon savjetuje oboje ali i – kore od krompira.

Pogledajte video recept za piru sa mlijekom u kojem su se kuhale kore od krompira:

U videu koji je podijelio objasnio je da kore treba kratko kuhati u mlijeku koje će onda poprimiti njihov okus, pa se to mlijeko dodaje krompiru za piru.

Isto tako, Nixon preporučuje i da krompir bude malo ‘brašnast’. Prvo krompir oguli, a kore ostavi za kasnije. Nakon toga krompire nareže na pola i kuha ih u lagano začinjenoj vodi 12-15 minuta od kad voda uzvrije ili dok krompir ne omekša.

  • Onda ocijedi vodu a krompire pritisne u spravi za gnječenje jer će tako, kaže, ostati manje grudica nego kad ga se gnječi ručno ili s mikserom.

    Nakon što pire začini sa solju i s biberom, dodaje maslac i vrhnje sve dobro izmiješa. Grijanom mlijeku dok je na peći dodaje kore krompira i ostavlja da se unutra ‘kuhaju’ dvije minute nakon čega ih procijedi i mlijeko pomiješa s pireom.

    Sastojci:

    Brašnasti krompir

    Maslac

    Vrhnje

    Mlijeko

    Sol

    Biber (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,