Kuhar Rob Nixon poznat kao australski Gordon Ramsay otkrio je kako da piru od krompira učini super kremastom i glatkom. Dok neki ljudi dodaju vrhnje ili maslac, Nixon savjetuje oboje ali i – kore od krompira.
Pogledajte video recept za piru sa mlijekom u kojem su se kuhale kore od krompira:
U videu koji je podijelio objasnio je da kore treba kratko kuhati u mlijeku koje će onda poprimiti njihov okus, pa se to mlijeko dodaje krompiru za piru.
Isto tako, Nixon preporučuje i da krompir bude malo ‘brašnast’. Prvo krompir oguli, a kore ostavi za kasnije. Nakon toga krompire nareže na pola i kuha ih u lagano začinjenoj vodi 12-15 minuta od kad voda uzvrije ili dok krompir ne omekša.
Onda ocijedi vodu a krompire pritisne u spravi za gnječenje jer će tako, kaže, ostati manje grudica nego kad ga se gnječi ručno ili s mikserom.
Nakon što pire začini sa solju i s biberom, dodaje maslac i vrhnje sve dobro izmiješa. Grijanom mlijeku dok je na peći dodaje kore krompira i ostavlja da se unutra ‘kuhaju’ dvije minute nakon čega ih procijedi i mlijeko pomiješa s pireom.
Sastojci:
Brašnasti krompir
Maslac
Vrhnje
Mlijeko
Sol
Biber (24sata.hr)