Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za šubare: Kremasti praznični kolačići s kokosom i čokoladom

Preuzmite sliku

Kokos i čokolada, zaljubljeni par. Ljubitelji ovih namirnica i njihovog spoja sigurno će poželjeti isprobati i ovaj recept.

Ako slučajno još niste radili popularne kolačiće šubare (poznate i pod nazivom ruske kape), sada je pravo vrijeme za to.

Sastojci za biskvit:

– 6 jaja

– 6 velikih kašika šećera

– 6 velikih kašika oštrog brašna

– 4 velike kašike kakaa

– 2 male kašikice praška za pecivo

– 6 velikih kašika mlijeka

Sastojci za kremu:

– 600 ml mlijeka

– 5 velikih kašika gustina

– 5 velikih kašika šečera

– 1 kašika ekstrakta od vanilije ili 1 vanilin šećer

– 15 dag maslaca

Sastojci za glazuru:

– 10 dag tamne čokolade

– 5 dag maslaca

Dodatni sastojci:

– 15 dag kokosa

  • 1. Započnite s pripremom biskvita. Pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo pa sve prosijte u jednu posudu kako bi se bolje sjedinilo i ostavite sa strane. Miksajte jaja sa šećerom sve dok se smjesa ne udvostruči, postane pjenasta i blijedožuta. Naizmjenično dodajte mlako mlijeko i smjesu brašna i kakaa dok ne umiješate sve sastojke.

    Široki protvan obložite papirom za pečenje, izlijte unutra smjesu i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stepeni 20-tak minuta, ovisno o jačini pećnice. Kada je kolač pečen, izvadite ga van i pustite da su u potpunosti ohladi.

    2. Sada pripremite kremu. Odvojite malo mlijeka od pripremljene količine i unutra umutite gustin, šećer i vaniliju. Ostatak mlijeka stavite na laganu vatru i kada zavrije, ubacite unutra umućeni gustin sa šećerom i vanilijom te zakuhajte. Stalno miješajte pjenjačom kako se krema ne bi zgrudala ili primila za dno posude. Krema se kuha oko 8-10 minuta. Nakon toga pustite je da se u potpunosti ohladi. Kada je ohlađena, dodajte u nju pjenasto izmiksan maslac i sve sjedinite mikserom dok se krema i maslac ne povežu.

    3. Zatim krenite s pripremom šubara. Uzmite oštar rezač za kekse ili krafne ili pak čašu vrlo tankog i oštrog ruba. Promjer prilagodite svojoj želji i mogućnostima. Izrežite male krugove iz ohlađenog tijesta. Jedan krug bogato premažite s kremom i poklopite drugim pa onda kompletan vanjski rub dodatno premažite s kremom. Zatim vanjski rub tj. sav prostor na kojem je krema uvaljajte u kokos i stavite sa strane na protvan. Ponovite postupak dok potrošite svo tijesto.

    4. Čokoladu natrgajte na kockice i stavite u manju zdjelu pa dodajte maslac narezan na listiće. Rastopite na laganoj vatri, dobro promiješajte i s malom žlicom stavljajte glazuru na gornji dio šubara. Kada se ohlade na sobnoj temperaturi, stavite ih u hladnjak. (zadovoljna.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,