Za razliku od većine drugih junaćih gulaša, meso se prvo kuha, a tek onda prepeče. Svilenkastu teksturu mu, pak, daje maslac od kikirikija.
Jeste li ikada čuli ili probali Maafe? Riječ je o zapadnoafričkom začinjenom gulašu s junetinom, batatom, mrkvama i kikirikijem. Priprema se u jednom loncu, a najfiniji je kada se posluži s bijelom rižom.
Maafe je iznimno popularan u zapadnoj Africi, a ponajviše u Senegalu. Svako domaćinstvo ima svoj recept i trik za pripremu najukusnije verzije. Za razliku od većine drugih junaćih gulaša, meso se prvo kuha, a tek onda prepeče. Svilenu teksturu mu, pak, daje maslac od kikirikija, prenosi punkufer.hr.
Lako se priprema i kod kuće. Evo šta vam je sve potrebno:
Sastojci:
-1 kg junetine
-1 l mesnog temeljca
-300 g batata
-300 g mrkve
-125 ml maslaca od kikirikija
-2 svježa paradjza
-1 luk
-3-4 češnja bijelog luka
-2-3 čajne kašike peršuna
-1 čili papričica
-1 čajna kašika dimljene paprike u prahu
-so i biber po želji
-biljno ulje za dinstanje
Priprema:
1. U velikom loncu ulijte sav temeljac i junetinu narezanu na kocke pa skuhajte sve zajedno dok meso dok ne omekša. Posolite i poparite po želji.
2. U drugom loncu zagrijte malo ulja, pa na njemu prepržite skuhane komadiće mesa (koje ste ocijedili od temeljca) dok ne dobiju smeđu koricu. Uklonite meso iz lonca, a temeljac ostavite sa strane za kasnije.
3. Na preostaloj masnoći u loncu prepržite polovicu luka dok ne omekša.
4. U blenderu izmiksajte svježi paradjz, pola luka, bijeli luk i peršun, pa smjesu prelijte preko izdinstanog luka, zajedno s nasjeckanom čili papričicom i ostalim začinima. Dinstajte sve zajedno oko sedam do deset minuta da se okus sljube.
5. Podlijte sve zajedno s preostalim temeljcem od kuhanja, dodajte maslac od kikirkija te mrkve i slatki krompir narezan na kocke. Nastavite sve zajedno kuhati na umjerenoj temperaturi dok povrće ne omekša – otprilike 10 do 15 minuta.
6. Na kraju u lonac vratite termički obrađenu junetinu. Sve dobro promiješajte, podesite začine po želji i poslužite uz kuhanu bijelu rižu. Uživajte! (Tuzlanski.ba)