Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za sočni “naopaki” gulaš od junetine koji se topi u ustima

Preuzmite sliku

Za razliku od većine drugih junaćih gulaša, meso se prvo kuha, a tek onda prepeče. Svilenkastu teksturu mu, pak, daje maslac od kikirikija.

Jeste li ikada čuli ili probali Maafe? Riječ je o zapadnoafričkom začinjenom gulašu s junetinom, batatom, mrkvama i kikirikijem. Priprema se u jednom loncu, a najfiniji je kada se posluži s bijelom rižom.

Maafe je iznimno popularan u zapadnoj Africi, a ponajviše u Senegalu. Svako domaćinstvo ima svoj recept i trik za pripremu najukusnije verzije. Za razliku od većine drugih junaćih gulaša, meso se prvo kuha, a tek onda prepeče. Svilenu teksturu mu, pak, daje maslac od kikirikija, prenosi punkufer.hr.

  • Lako se priprema i kod kuće. Evo šta vam je sve potrebno:

    Sastojci:

    -1 kg junetine
    -1 l mesnog temeljca
    -300 g batata
    -300 g mrkve
    -125 ml maslaca od kikirikija
    -2 svježa paradjza
    -1 luk
    -3-4 češnja bijelog luka
    -2-3 čajne kašike peršuna
    -1 čili papričica
    -1 čajna kašika dimljene paprike u prahu
    -so i biber po želji
    -biljno ulje za dinstanje

    Priprema:

    1. U velikom loncu ulijte sav temeljac i junetinu narezanu na kocke pa skuhajte sve zajedno dok meso dok ne omekša. Posolite i poparite po želji.

    2. U drugom loncu zagrijte malo ulja, pa na njemu prepržite skuhane komadiće mesa (koje ste ocijedili od temeljca) dok ne dobiju smeđu koricu. Uklonite meso iz lonca, a temeljac ostavite sa strane za kasnije.

    3. Na preostaloj masnoći u loncu prepržite polovicu luka dok ne omekša.

    4. U blenderu izmiksajte svježi paradjz, pola luka, bijeli luk i peršun, pa smjesu prelijte preko izdinstanog luka, zajedno s nasjeckanom čili papričicom i ostalim začinima. Dinstajte sve zajedno oko sedam do deset minuta da se okus sljube.

    5. Podlijte sve zajedno s preostalim temeljcem od kuhanja, dodajte maslac od kikirkija te mrkve i slatki krompir narezan na kocke. Nastavite sve zajedno kuhati na umjerenoj temperaturi dok povrće ne omekša – otprilike 10 do 15 minuta.

    6. Na kraju u lonac vratite termički obrađenu junetinu. Sve dobro promiješajte, podesite začine po želji i poslužite uz kuhanu bijelu rižu. Uživajte!  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,