Subota, 5. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Recept za savršeno mekane domaće kroasane

Pojednostavite si život i umjesto dugotrajnog slaganja slojeva tijesta, jednostavno ga zamotajte u palačinku, razvaljajte i oblikujte…

Umjetnost pripreme originalnih francuskih kroasana dovedena je do savršenstva kako bi se dobili meki, prozračni, hrskavi, ali ipak sočni slojevi tijesta. Srećom, za fine domaće kroasane nije nužno satima se igrati tijestom.

Iskoristite kulinarsku prečicu i zarolajte tijesto u palačinku kako bi se spojilo s maslacem, a zatim izrežite trokute koje možete i napuniti omiljenim pekmezom ili čokoladom, odnosno šunkom i sirom pa zarolajte, ispecite – i uživajte, piše punkufer.hr.

Sastojci za domaće kroasane:

400 g glatkog brašna
1/2 vrećice suhog kvasca
1,5 kašičica vanilin šećera
50 ml ulja
150 ml mlijeka
100 ml mlake vode
1 kašičica soli
100 g maslaca
1 jaje za premazivanje

Priprema:

1. Pomiješajte mlijeko, mlaku vodu, šećer i kvasac pa ostavite da se kvasac aktivira.

2. Maslac narežite na kocke pa stavite u zamrzivač.

3. U smjesu s kvascem dodajte ulje, sol i brašno pa strpljivo mijesite ili izmiksajte. Dajte vremena tijestu da se sastojci povežu – trud se nagrađuje.

4. Tijesto pokrijte krpom i ostavite na toplom 45 minuta ili dok se ne udvostruči.

5. Tijesto premijesite pa razvaljajte u krug. Preko njega naribajte maslac i zarolajte kao palačinku.

6. Smotuljak tijesta razvaljajte po dužini i režite ga na trokute. Zarolajte tijesto u kroasane koje nježno premažite razmućenim jajetom i ostavite da se dižu još oko pola sata do 45 minuta.

7. Pecite ih na 200 stepeni oko 10-15 minuta.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,