Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Recept za savršeno kremastu tortu s kokosom i bijelom čokoladom

Preuzmite sliku

Kokos i bijela čokolade vole se javno, pogotovo kada se zajedno nađu u ukusnoj torti. Recept za ovu kremastu fantaziju u kojoj dominiraju upravo okusi kokosa i bijele čokolade pronađite u nastavku, piše Zadovoljna.hr.

Za biskvit:

– 275 grama oštrog brašna
– 100 grama kokosovog brašna
– 200 grama šećera
– 1 vanilin šećer (ili 2 male kašike ekstrakta od vanilije)
– 170 grama maslaca
– 5 bjelanjaka
– 120 ml kiselog vrhnja
– 240 ml kokosovog mlijeka
– 2 čajne kašike praška za pecivo
– pola čajne kašike sode za pečenje
– prstohvat soli

Za kremu:

– 5 žumanjaka
– 2 velike kašike šećera
– 500 grama bijele čokolade
– 250 ml slatkog vrhnja

Dodatno:

– kokos za ukrašavanje

  • Priprema:

    1. Svi sastojci za biskvit moraju biti sobne temperature pa maslac, bjelanjke i kiselo vrhnje izvadite iz frižidera 40-tak minuta prije. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Sa strane u jednoj posudi prosijte oštro brašno s praškom i sodom, dodajte sol i zatim kokosovo brašno pa sve zajedno promiješajte.

    2. U drugu posudu za miksanje stavite šećer, vanilin ili ekstrakt i maslac pa miksajte na najjačoj brzini oko dvije minuta dok ne dobijete lijepu i glatku kremastu smjesu. Pritom s rubova posude špatulom sastružite smjesu kako biste sve dohvatili mikserom. Zatim malo po malo ubacujte bjelanjce u smjesu i nakon svakog dodavanja dobro izmiksajte. Kada se dodali sve bjelanjke, ubacite i kiselo vrhnje i izmiksajte. Smanjite brzinu i naizmjenično u smjesu dodavajte suhe sastojke (mješavina brašna i kokosa) i kokosovo mlijeko. Miksajte na laganoj brzini dok ne potrošite sve sastojke i ne dobijete kompaktnu smjesu.

    3. Pripremite dva okrugla kalupa iste veličine. Premažite ih s malo maslaca i posipajte krušnim mrvicama. Razdijelite dobivenu smjesu u dva kalupa. Pecite 20 minuta na 180 Celzijevih stepeni. Nakon pečenja kore ostavite da se u potpunosti ohlade u kalupu. Tek kada su potpuno hladne možete prionuti filovanju i ukrašavanju.

    4. Počnite s pripremom kreme. Žumanjke pomiješajte sa šećerom i kuhajte na pari između 5 do 10 minuta uz stalno miješanje kako se smjesa ne bi primila za posudu. Kada ih maknete s vatre, još malo miješajte kremu dok u nju ne uđe hladniji zrak i ne rashladi ih. Bijelu čokoladu natrgajte na kockice i stavite u posudu. Zagrijte slatko vrhnje do vrenja i odmah prelijte preko čokolade. Miješajte čokoladu dok se u potpunosti ne otopi i sjedini s vrhnjem. Tada u smjesu dodajte i skuhane žutanjke, sve dobro promiješajte s kuhačom i špatulom i ostavite da se ohladi. Prekrijte posudu plastičnom folijom.

    5. Kad je krema hladna, stisnute i gusta (otprilike nakon sat-dva mirovanja), započnite s filovanjem torte. Na prvu koru stavite polovicu kreme i ravnomjerno premažite prema rubovima. Ne brinite ako vam krema izlazi preko ruba, to ćete kasnije sve zagladiti sa špatulom. Položite drugu koru preko kreme i samo lagano pritisnite s dlanovima kako biste je malo stisnuli. Drugi dio kreme razmažite po vrhu torte i spuštajte špatulom preko rubova skroz do dna torte dok je cijelu ne premažete. Kada je premazana, posipajte je kokosom i stavite na hlađenje. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,