Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za ružičasti cheesecake od jagoda

Preuzmite sliku

Iskoristite sezonu jagoda kako biste napravili jednu posebnu verziju obožavanog cheesecakea, piše Zadovoljna.hr. Recept za ovo ružičasto zadovoljstvo pronađite u nastavku…

Sastojci za cheesecake sa jagodama:

– 150 grama keksa
– 90 grama maslaca
– 400 grama bijele čokolade
– 350 grama krem sira
– 300 grama jagoda
– 180 ml slatkog vrhnja
– 1 velika kašika šećera po potrebi

Priprema:

1. Kekse sameljite u procesoru ili razmrvite koristeći bat za meso (stavite kekse u veću kuhinjsku krpu, zamotajte i istucite batom). Otopite maslac, dobro ga pomiješajte s keksom i zatim tu smjesu utisnite u okrugli kalup promjera 20 centimetara. Pritišćite smjesu ravnim dnom čaše ili neke druge ravne kuhinjske posude kako biste smjesu maksimalno utisnuli u kalup. Nakon toga kalup stavite u frižider na 45 minuta.

2. Jagode operite i očistite. Izblendajte ih u pire ili pire napravite štapnim mikserom. Ako slučajno nemate ni blender ni štapni mikser, jagode narežite na sitne komadiće i pospite jednom velikom kašikom šećera. Pustite ih da odstoje 20-ak minuta kako bi omekšale, a zatim ih dobro zgnječite vilicom. Rezultat neće biti isti kao i kod blendanja, ali kolač će i dalje biti jednako ukusan.

3. Čokoladu natrgajte na kockice i otopite na laganoj vatri. U veću posudu stavite slatko vrhnje, krem sir i pire od jagoda pa miksajte srednje jakom brzinom od tri do pet minuta dok ne dobijete gustu smjesu. Zatim u nju polako dodajte prohlađenu čokoladu i obavezno je lagano i ručno umiješajte u smjesu, nikako ne s mikserom.

4. Ulijte smjesu u kalup, malo poravnajte špatulom i ostavite da se hladi preko noći, minimalno 15 sati. Tortu možete staviti i u zamrzivač pa je poslužiti kao sladolednu tortu.

Savjeti:

– s obzirom na to da ova torta ima vrlo mekanu teksturu, nemojte preskakati hlađenje jer je nećete moći normalno rezati i servirati

– ne koristite “light” nemasne krem sireve za tortu, nego obavezno uzmite punomasnu varijantu jer se u suprotnom krema neće dobro stisnuti

– ako vam se torta nije dobro stisnula, prije serviranja stavite je u zamrzivač na sat vremena (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,