Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za posebnu ljetnju poslasticu: Napravite sladoled s crnim vinom

Preuzmite sliku

Popularno

Kada stigne ljeto, a temperature postanu sve više, počnemo žudjeti za hranom koja nas osvježava. Jedna od slastica koju najviše povezujemo s ljetom je sladoled, a kako je tek započelo vrijeme da isprobamo neke nove okuse.

Većina ljudi obožava voćne sladolede, ali oni ne moraju biti napravljeni samo od jednog voća nego mogu biti prava rapsodija okusa. Upravo donosimo takav recept – sladoled s jagodama, kupinama i vinom, ali i nekoliko zanimljivih dodataka koji ga čine posebnim, prenosi Žena.hr. Za pripremu je dovoljno samo dvadesetak minuta, no jedino je važno da ostane u zamrzivaču cijelu noć. Osvježava i pun okusa – prava ljetna rapsodija…

Sastojci:

500 grama narezanih jagoda
500 grama kupina
2 šolje šećera
1.25 šolje suhog crnog vina
2 kašike aceta balsamica
1 kašičica vanilije
0.5 kašičice soli

Priprema:

U veliki lonac stavite jagode, kupine, šećer, vino, aceto balsamico i vaniliju, a prema želji možete dodati i nekoliko lisitića svježeg đumbir. Kuhajte na umjerenoj temperaturi dok se šećer ne otopi i voće ne postane mekano.

Kada je šećer rastopljen, maknite s vatre i pustite da se sladoled ohladi do sobne temperature. Ako ste stavili đumbir u sladoled onda ga izvadite.

Premjestite sladoled u blender, ali nemojte sve staviti odjednom nego podijelite na nekoliko dijelova. Smjesu blendate dok ne postane glatka.

Kada je cijela smjesa potpuno pripremljena premjestite je u zdjelu i stavite u zamrzivač preko noći.

Sladoled se može servirati sa šlagom, a na vrh se može dodati malo crnog papra ili cimeta, sve prema želji. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,