Ponedjeljak, 26. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Recept za popularni puding od banane iz njujorške slastičarne

Mnogi tvrde da najpopularniju verziju današnjice radi njujorška pekara i slastičarna Magnolia za čije se deserte čeka u redovima satima…

Puding od banane je popularni desert koji se u Sjedinjenim Američkim Državama jede već decenijama. Riječ je o jednostavnom pudingu od vanilije koji se bogato oplemenjuje zrelim bananama i šlagom.

Mnogi tvrde da najpopularniju verziju današnjice radi njujorška pekara i slastičarna Magnolia za čije se deserte čeka u redovima satima.

Magazin Eater podijelio je recept chefa Bobbieja Lloyda iz slastičarne Magnolia za puding od banane koji se sastoji od samo šest sastojka, a koji se vrlo lako mogu napraviti i kod kuće,prenosi punkufer.hr.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Magnolia Bakery (@magnoliabakery) on

Sastojci za puding od banane:

720 ml slatkog vrhnja
400 ml slatkog kondenziranog mlijeka
350 ml ledeno hladne vode
300 grama keksića od vanilije
100 grama instant pudinga od vanilije
4-5 vrlo zrelih banana

Priprema:

1. U zdjeli pomiješajte kondenzovano mlijeko i hladnu vodu. U dobijenu smjesu postepeno dodajte instant puding. Miješajte dok se ne riješite svih eventualnih grudvica. Prekrijte zdjelu krpom i stavite u frižider da se stisne na sat vremena, a može i preko noći.

2. Istucite slatko vrhnje u šlag.

3. Pažljivo umiješajte ohlađenu puding smjesu u šlag dok se sastojci ne sljube.

4. Trećinu smjese stavite na dno prozirne zdjele, preko krema rasporedite keksiće i kolutiće banane. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.

5. Prekrijte zdjelu plastičnoj folijom i stavite u frižider na 4 do 6 sati. Poslužite ohlađeno.

Savjeti plus:

Ako ne možete naći slatko kondenzovano mlijeko u trgovinama, vrlo lako ga možete napraviti i u kućnoj radinosti od mlijeka u prahu, šećera, vode i maslaca.

U originalnom receptu koriste se keksići od vanilije brenda Nila. Poslužiti se možete i čajnim keksićima ili piškotama za ovaj recept. Keksi, naime, omekšaju tokom procesa hlađenja.

Banane moraju biti ekstra zrele. Što je banana zrelija, to će puding imati slađi okus. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,