Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Recept za popularne praznične kolačiće bez glutena i jaja

Preuzmite sliku

Uvijek je dobro imati nekoliko recepata za vegetarijance, kao i osobe koje teško podnose gluten. Zamijenite li maslac bio margarinom, ove ćete keksiće s mirisom Božića moći poslužiti i veganima

Sastojci za keksiće: 

100 grama rižinog brašna
4 ksšike maslaca
4 kašike mljevenih badema
4 kašike heljdinog brašna
mrvica soli
3 kašike meda (ili javorovog sirup)
vanilija
cimet (ili mješavina začina za medenjake)
½ čajne kašike praška za pecivo

Sastojci za nadjev: 

marmelada po želji

Priprema: 

1. Omekšali maslac promiješajte s medom i začinima. Potom dodajte suhe sastojke, rižino i heljdino brašno, sol, prašak za pecivo te mljevene bademe.

2. Od smjese umijesite tijesto. Kuglu tijesta zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru nekoliko sati, a najbolje preko noći.

3. Tijesto razvucite između dva komada prianjajuće folije. Ako ga pokušate pretanko razvući, tijesto će pucati.

4. Izrežite tijesto modlicama po izboru u oblik zvjezdica, cvijeća ili kružića. Imajte na umu da pola keksića treba imati rupu na sredini.

5. Stavite peći kekse u prethodno zagrijanu rernu na 170 do 180 Celzijevih stepeni oko 10 do 15 minuta.

6. Dvije polovice keksića spojite marmeladom po želji. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,