Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za pohovane rolovane sendviče sa sirom i šunkom

Preuzmite sliku

Popularno

Zarolani sendviči na Novom Zelandu su klasik koji se obavezno jede prstima, a odlično pašu ako ste “umorni” zbog koje čašice previše…

Odvede li vas put na Novi Zeland, preciznije na njegov sjever, nemojte propustiti tipični doručak. Zarolani sendviči od tosta s pozamašnom količinom rastopljenog sira u Wellingtonu su uobičajen zalogaj.

Pravila za pripremu ima tek šačica: hljeb se ne smije preklopiti, nego zamotati u rolnicu, a osim sira se može dodati i svježeg luka, majoneze ili nekog drugog kremastog namaza. Neki dodaju i malo vrhnja te sjeckanog peršuna.

Nakon tostiranja, dok su još vrući, sendviči se premazuju maslacem – i obavezno jedu prstima. Ako ne morate oprati ruke nakon novozelandskih rolica, to znači da niste dobro jeli. U nekim restoranima na otoku tradicionalni sendviči dobivaju posve novo ruho zahvaljujući sastojcima poput ulja tartufa ili meda endemskog drveta rata.

U svakom slučaju, ovo jelo koje dobro dođe za lijenih ili mamurnih vikenda lako možete pripremiti sami.

Sastojci za pohovane zarolane sendviče: 

-6 kriški tost kruha
-topivi sir
-šunka
-1 jaje
-1 kašika mlijeka
-kiselo vrhnje
-maslac, ulje za prženje

Priprema:

Odrežite rubove hljeba (možete ih sačuvati ih za krušne mrvice). Valjkom za tijesto stanjite jednu po jednu krišku hljeba pa svaku premažite kiselim vrhnjem.

Na donju trećinu svakog tosta stavite po ploškicu šunke i sira pa zarolajte od strane gdje su šunka i sir.

Izmiješajte jaje s mlijekom i posolite. U tavi zagrijte maslac s malo ulja. Rolnice pržite u tavi, minutu pa okrenite i pržite minutu. Ponovite postupak još dva puta da bi se ispekle i bočne strane. Poslužite dok je vruće, prenosi punkufer.hr.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,