Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za piletinu u najfinijem kremastom umaku

Preuzmite sliku

Piletina je možda najčešći komad mesa koji se tokom tjedna nađe u našim tanjirima.

Lako se priprema, stalno je dostupna, može se pripremiti na milion načina, a i nije tajna da je skoro svi volimo. Uz pečenu piletinu s finom hrskavom kožicom, naš je favorit i piletina u finim kremastim umacima. Od glavnih sastojaka za ovo jelo trebat će vam par komada pilećih prsa ili otkoštenih pilećih zabataka, svježi kopar i slatko vrhnje. I tava ili posuda koja ide u pećnicu. Sve ostalo otkrijte u receptu.

Sastojci: 500 g filea pilećih prsa (ili otkoštenih pilećih zabataka), 1 kašika maslinova ulja, 2 kašike maslaca, 1 kašika meda
sol, papar

Za umak od kopra: 1 kašika maslaca, 2 režnja češnjaka, 150 ml pilećeg temeljca ili vode, 200 ml slatkog vrhnja, 1 kašika škrobnog brašna, 2 kašike limunova soka, 1 manji svežanj svježeg kopra

Priprema: Začinite pileća prsa solju i paprom (možete koristiti i otkoštene zabatke) pa ih popržite 2-3 minute sa svih strana u dobro zagrijanoj tavi u kojoj ste otopili maslac te dodali ulje i med. Izvadite meso iz tave i stavite sa strane. U istoj tavi otopite dodatnu kašiku maslaca, dodajte sitno sjeckani češnjak te ga propirjajte oko 1 minute, potom dodajte kašičicu škrobnog brašna, slatko vrhnje, sok od limuna i pileći temeljac pa pustite da se krčka oko 4-5 minuta.

Kopar nasjeckajte nasitno pa polovicu dodajte u umak i izmiješajte. Vratite piletinu u tavu, podlijte s malo vode po potrebi pa stavite na 20 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C. Izvadite iz pećnice, izmiješajte lagano tako da se meso obloži umakom pa pospite ostatkom nascjeckanog kopra i poslužite uz kuhanu rižu ili slani krompir na maslacu. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,