Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za osvježavajući cheesecake s breskvama

Preuzmite sliku

S obzirom na to da nas je pogodio novi toplinski val, ovih dana opet ćemo se rashlađivati i uz pomoć osvježavajućih deserata.

Jedan od njih je i ovaj cheesecake s breskvama za čiju pripremu uopće ne morate paliti pećnicu.

Sastojci: 250 g krem sira, 80 g jogurta, 80 g šećera, 40 ml soka od breskve, 10 grama želatine, 200 ml slatkog vrhnja, 3 srednje breskve (svježe ili iz kompota),  piškote, maslac za premazivanje, mlijeko za namakanje piškota

Za ukras: 4 breskvi srednje veličine (svježe ili iz kompota), 10 grama želatine, 280 ml soka od breskve

Priprema: Pripremite kalup u kojem ćete raditi cheesecake, može biti bilo kojeg oblika po vašoj želji. Premažite ga po cijeloj površini s malo maslaca. Jednu po jednu piškotu vrlo kratko sa svake strane umočite u mlijeko i stavite na dno kalupa. Slažite piškote sve dok ne pokrijete dno kalupa.

Tri breskve operite, ogulite i narežite na manje kockice. Pomiješajte želatinu i sok od breskve te stavite sa strane na 10 minuta da nabubri. Nakon toga zagrijte želatinu na laganoj vatri i pustite da su potpunosti ohladi. U jednoj zdjeli istucite slatko vrhnje, a u drugoj krem sir, jogurt i šećer. Ohlađenu želatinu ulijte u smjesu od sira i lagano miksajte da se svi sastojci povežu. Zatim ručno umiješajte tučeno slatko vrhnje u smjesu i ulijte u kalup preko piškota. Stavite u zamrzivač na sat vremena.

Za to vrijeme operite i ogulite ostatak breskvi te ih potom prepolovite i narežite na duguljaste ploške. Baš kao i kod pripreme kreme, želatinu namočite u soku od breskve, pripremite na isti način i pustite da se ohladi. Nakon sat vremena izvadite kolač iz zamrzivača, po vrhu rasporedite ploške breskvi i zatim prelijte s pripremljenim preljevom od želatine. Nakon toga stavite kolač u frižider preko noći da se lijepo stisne. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,