Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za omiljeni francuski kolač s trešnjama

Preuzmite sliku

Ulazak u sezonu trešanja možete obilježiti pripremom slastice koja će ljubitelje ove voćke oduševiti okusom i lakoćom pripreme.

Naravno, to je dobar stari clafoutis, tradicionalni francuski kolač s trešnjama nastao u pokrajini Limousin kojem mnogi ne mogu odoljeti u ovo doba godine, piše Zadovoljna.hr.

Sastojci za Clafoutis:

– 30 dag trešanja
– 3 velika jaja
– 300 ml mlijeka
– 6 dag šećera
– 6 dag oštrog brašna
– 1 mala žlica maslaca
– prstohvat soli

Priprema:

1. Mikserom izmiješajte jaja sa 6 dag šećera i prstohvatom soli. Dodajte brašno, a zatim i mlijeko pa sve dobro izmiksajte. Ostavite smjesu da miruje 20-tak minuta.

2. Trešnje operite i izvadite iz njih košpice. Keramički pleh za pečenje ili bilo koji deblji metalni protvan premažite malom kašikom maslaca. Na dno pleha poslažite trešnje i prelijte ih pripremljenom smjesom.

3. Stavite pleh u rernu zagrijanu na 180 Celzijevih stepeni. Pecite između 40 i 50 minuta tj. sve dok clafoutis ne poprimi tamniju zlatnožutu boju.

Savjet:

– Clafoutis se tradicionalno jede dok je još topao ili barem mlak, ali ako ne preferirate tople deserte slobodno ga jedite kada se ohladi. Prije serviranja možete ga dekorisati šećerom u prahu.

– Ako mlijeko u receptu zamijenite slatkim vrhnjem (u istoj količini), clafoutis će biti još ukusniji i kremastiji.

– Trešnje i smjesu možete rasporediti i u nekoliko manjih keramičkih kalupa umjesto jednog velikog. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,