Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za neobični kafe desert u čaši

Preuzmite sliku

Desert u čašama kombinuje nekoliko ukusnih slojeva – mousse sa bijelom čokoladom, mousse sa mliječnom čokoladom, kafu i sjemenke nara, piše Ženski magazin.

Sastojci:     

Kafa 250 ml,

1 i 1/2 kašike želatina,

2 jajeta

2 kašike smeđeg šećera

slatka pavlaka 50 ml,

kašika limunovog soka,

80 g šećera u prahu,

3 kašike putera

100 g mliječne čokolade (može i gorka),

kašika kakaa,

100 g bijele čokolade,

veliki nar (umjesto nara možete koristiti jagode),

za posipanje: kakao ili rendana čokolada,

Priprema:

Desert od kafe u čašama kombinuje nekoliko ukusa: slatki čokoladni mousse, gorku kafu i blago kiseli nar. Za još zanimljiviju kombinaciju, mliječnu čokoladu možete zamijeniti mentom.

Natopite želatin u 250 ml kafe.  Dodajte smeđi šećer. Pripremite 4 šolje i sipajte pripremljen žele u njih.

Otopite čokoladu. Pripremite bijelu čokoladu odvojeno, a mliječnu čokoladu odvojeno.

Bjelanca se odvajaju od žumanjaca. Žumanjce umutite sa šećerom u prahu, dodajte pavlaku i puter, pa sve opet umutite. Masu podijelite na 2 jednaka dijela. U jedan dio mase dodajte rastopljenu bijelu čokoladu, a u drugi tamnu.

Posebno umutite belance u čvrsti snijeg. Dodajte pola mase od umućenih bjelanaca u mousse od bijele čokolade, a drugu polovinu u mousse od mliječne čokolade. Izmiješajte mousse od tamne čokolade sa kakaom. Iz nara izvadite sjemenke. Poprskajte žele od kafe sjemenkama nara. Položite tamni mousse. Ponovo pospite sjemenke. I dodajte bijeli mousse.

Gotov desert pospite kakaom ili rendanom čokoladom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,