Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za mramorni kolač koji će vas vratiti u djetinjstvo

Preuzmite sliku

Danas vam donosimo jako jednostavan recept za vječni slatki klasik – mramorni kolač, i to iz kuharice pariškog slastičara Cyrila Lignaca. Ova neizostavna slastica iz gastro repertoara naših majki i baka već s prvim zalogajem vraća u djetinjstvo, prenosi tportal.hr.

Potrebni sastojci:

Za svijetli dio

1 kašičica ekstrakta od vanilije
130 g šećera
30 g maslaca
5 žumanjaka
70 ml vrhnja za šlag
100 g brašna
2 g praška za pecivo
Za smeđi čokoladni dio

65 g tamne čokolade
30 g maslaca
4 žumanjceta
110 g šećera
70 ml vrhnja za šlag
90 g brašna
2 g praška za pecivo

Priprema

Namastite i pobrašnite kalup za pečenje. Rernu zagrijete na 180 ° C. Prije nego krenete s izradom svjetlijeg dijela, rastopite čokoladu na pari. U zdjeli izmiješajte žumanjke i šećer, kad se smjesa udvostručila i posvijetlila dodajte vaniliju i vrhnje za šlag te ponovo dobro izmiješajte. Zatim dodajte prašak za pecivo s brašnom i rastopljeni maslac te miješajte između svakog tog koraka.

Tamnija smjesa

U zdjeli izmiješajte žumanjke i šećer, kad se smjesa udvostručila i posvijetlila dodajte vrhnje za šlag te ponovo dobro izmiješajte. Smjesi dodajte prašak za pecivo s brašnom i rastopljeni maslac te dobro izmiješajte. Na kraju dodajte rastopljenu čokoladu i dobro izmiješajte da smjesa bude jednake boje. U pripremljeni kalup prvo izlijte pola svijetle smjese, pa zatim cijelu čokoladnu smjesu i završite s ostatkom svijetle. Pomoću silikonske špatule prošarajte smjesu i stavite peći 30 minuta. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,