Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za ljetnu poslasticu sa kupinama i malinama

Preuzmite sliku

Ljeto je stvoreno za lake slasne zalogaje. A upravo takav jedan smo izdvojili za vas danas. Nastao je zapravo pukom slučajnošću, kako samo i mogu neki od najboljih recepata. U nedostatku kupina, Dora Charles, autorica knjige Southern Cook, poslužila se prvim što joj je došlo pod ruku – neodoljivim malinama. Rezultat – neodoljiva i ukusna ljetna poslastica koju morate probati, prenosi Ženski magazin.

I sama kaže kako je kasnije pokušavala da doradi recept, i promijeni količinu i vrstu voća, ali joj se čini da je originali “slučajni” recept, ipak bio najbolji.

Sastojci za 8 porcija:

8 kašika putera (maslaca)
3 šolje kupina
1 šolja malina
rendana korica limuna, pomešana sa 2 kašike šećera
1 šolja brašna
¾ šolje šećera
1 kašika praška za pecivo
¼ kašičice soli
¾ šolje mlijeka
šlag krem, za posluživanje

Priprema:

Zagrijati rernu na 250 stepeni. Maslac otopiti u posudi za pečenje, a potom skloniti sa vatre. Pomiješati kupine i maline sa zašećerenim limunom i raširiti po dnu tepsije. Ostaviti ih na kratko u rerni da omekšaju. Dodati malo vode ako izgledaju previše suho.

U posudi pomiješati brašno, šećer, prašak za pecivo i so. Potom dodati mlijeko. Dobijenu smjesu preliti preko voća. Po želi provući kašiku kroz tijesto kako bi napravili šareni uzorak. Peći u rerni dok se ne dobije zlatno žućkasta boja, otprilike do 20 min.

Obavezno ostavite da se ohladi najmanje 30 min, prije nego što je budete servirali. Sok koji vam je preostao od voća iskoristite kako biste prelili vaš slasni ljetni užitak. Od gore po želji dodajte šlag krem.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,