Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za krofne: Tri tajne koje sprečavaju upijanje masnoće

Preuzmite sliku

Popularno

Slatki simbol poklada su krofne, slastica za koje originalni recept ne postoji jer svaka domaćica ljubomorno čuva trikove koje njihove čine najboljima.

Ipak do razotkrivenih sastojaka i postupka prilikom pripreme došli smo zahvaljujući našim mamama. Ovaj recept garantira najsočnije krofne bez upijanja masnoća.

Sastojci za krofne:

– 1 kg glatkog brašna

– 2 cijela jaja i 2 žumanjka

– 1/2 šoljice šećera

– 1 čajna kašikica soli (puna do rubova)

– 2 vanilin šećera

– ½ vrećice praška za pecivo

– malo ribane korice limuna

– 1 čajna kašikica rakije

– 1 dcl ulja

– 5 dcl mlijeka

– 1 kocka svježeg kvasca

  • Priprema krofni:

    1. U posudi zagrijte 1 dcl mlijeka (ne smije biti prevruće) dodajte 1 čajnu kašikicu šećera i 1 čajnu kašikicu brašna, promiješajte i dodajte svježi kvasac. Ostavite da se sve diže.

    2. Jaja tucite sa šećerom i malom kašikom soli dok ne dobijete pjenastu smjesu, potom je dodajte u toplo brašno pomiješano s praškom za pecivo.

    Dodajte potom toplo ulje, kašikicu rakije, izmiješajte i dodajte kvasac i naposljetku toplo mlijeko (preostala 4 dcl-a koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dcl-a za smjesu kvasca).

    3. Dobivenu smjesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči, potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm. Okruglim kalupom izrezujte oblike i kada ste iskoristili cijelu smjesu, ostavite da se dobiveni oblici uzdignu. Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.

    4. Lonac napunite uljem i zagrijte (ulje treba biti vrelo, nikako pregrijano na takvo će vas upozoriti stvaranje mjehurića). Krofne sada stavljajte u zagrijano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta prema gore.

    Smanjite vatru i poklopite poklopcem, nakon 20-ak sekundi uklonite poklopac i okrenite krofnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj načina po sredini krafne nastaje bijela crta baš poput originalnog izgleda).

    5. Špricaljku za kreme napunite pekmezom i punite krofne nakon što ste ih složili na papirnate kuhinjske ubruse.

    Savjet:

    1. Pola vrećice praška za pecivo je važno dodati, jer ono će spriječiti nastajanje rupica u krofnama.

    2. Mala kašikica rakije dodana u smjesu spriječit će upijanje masnoća, baš kao i povoljna temperatura ulja. Prilikom stavljanja krofni na prženje pazite da ne pretjerate s količinom komada zbog čega će temperatura ulja pasti, a krofne se neće ispeći i upiti će više masnoće.

    3. Kako bi vam krofne uspjele važno je da su svi sastojci topli, tako brašno prije nego ga umijesite zagrijte u rerni oko 3 minute na temperaturi od 20 °C. (zadovoljna.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,