Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za kremastu fantaziju od kestena koja oduševljava na prvi zalogaj

Preuzmite sliku

Jedva smo dočekali sezonu kestena kako bismo mogli uživati u raznim desertima koji se mogu napraviti uz pomoć ove omiljene jesenske namirnice. U nastavku pronađite recept za finu i kremastu tortu od kestena, piše Zadovoljna.hr.

Sastojci za biskvit:

– 4 jaja
– 10 dag maslaca
– 20 dag oštrog brašna
– 10 dag šećera
– 2 velike kašike kakaa
– 2 male kašike praška za pecivo

Sastojci za kremu od kestena:

– 30 dag kesten-pirea
– 4 kašike ruma
– 360 ml slatkog vrhnja
– 6 listića želatine

Priprema torte od kestena:

1. Prvo ispecite biskvit. Pripremite okrugli kalup za torte, dobro ga namažite s malo maslaca i pobrašnite. Maslac otopite u zdjelici i pustite da se malo ohladi.

2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka, a zatim žumanjke istucite sa šećerom dok ne dobijete svijetlu smjesu. Potom u nju dodajte rastopljeni maslac i sjedinite. U brašno ubacite prašak za pecivo i kakao te dobro promiješajte.

Naposljetku naizmjenično u smjesu žumanjaka dodajte brašno i snijeg od bjelanjaka te lagano miješajte. Ulijte smjesu u kalup i pecite na 180 Celzijevih stepeni otprilike 25 minuta. Kada primijetite da se biskvit malo odvaja od rubova i da mu je površina čvrsta, probodite ga na sredini čačkalicom. Ako na njoj nema mokrih ostataka smjese, biskvit je gotov. Ostavite ga u kalupu da se hladi.

3. Biskvit je spreman za kremu kada je donja strana kalupa hladna na dodir. Tada započnite s pripremom kreme. Želatinu prema uputama na pakiranju namočite u hladnoj vodi. Kesten-pire i rum izblendajte ili razradite štapnim mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim istucite slatko vrhnje u čvrsti šlag.

4. Na vrlo laganoj vatri polako otopite želatinu. Kada se otopljena želatina malo ohladi, dodajte u nju nekoliko kašika šlaga, sjedinite i dodajte kestenu. Na kraju lagano umiješajte ostatak šlaga u kesten. Prelijte kremu od kestena preko biskvita u kalupu i stavite tortu u frižider preko noći kako bi se krema dobro stisnula. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,