Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za kakao-šnite s kremom od kokosa i bijele čokolade

Preuzmite sliku

Popularno

Ljubiteljima kokosa nikad nije dosta recepata u kojima vlada njegov poseban i aromatičan okus. Danas vam donosimo recept za ukusne kakao-šnite s mekanim biskvitom i sjajnom kremom od kokosa i bijele čokolade koje će vas sigurno oduševiti, prenosi Zadovoljna.hr.

Biskvit:

– 3 jajeta srednje veličine
– 150 grama brašna
– 100 grama šećera u prahu
– 100 grama maslaca sobne temperature
– 3 kašike kakao-praha
– 1 kašičica praška za pecivo

Krema od kokosa i bijele čokolade:

– 400 grama bijele čokolade
– 300 ml slatkog vrhnja za ganache
– 100 grama sitno mljevenog kokosa
– 100 ml slatkog vrhnja za kremu

Ganache:

– 100 grama tamne čokolade
– 100 ml slatkog vrhnja

  • Priprema:

    1. U jednoj posudi pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo. U drugu posudu ubacite šećer i maslac sobne temperature te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim u nju ubacujte jedno po jedno jaje i nakon svakog jajeta dobro miksajte dok se ono ne poveže s ostatkom smjese. Na kraju dodajte mješavinu brašna, kakaa i praška za pecivo te ručno sve sjedinite sa špatulom, pjenjačom ili kuhačom.

    2. Smjesu rasporedite po protvanu koji ste prethodno namazali maslacem i posuli s oštrim brašnom te stavite u rernu zagrijanu na 180 Celzijevih stepeni. Pecite oko 20-25 minuta, ovisno o jačini rerne ili sve dok se rubovi biskvita ne odvoje od protvana.Testirajte je li biskvit pečen umetanjem čačkalice u sredinu – ako na njoj nema mokrih ostataka tijesta biskvit je pečen.

    3. Dok se biskvit hladi, pripremite ganache od bijele čokolade. Natrgajte je na kockice i stavite u posudu, a 300 ml slatkog vrhnja zagrijte do vrenja. Prelijte ga preko čokolade, ostavite da stoji pet minuta i zatim miješajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu. Kada se ganache ohladi, ubacite u njega kokos i na kraju istucite šlag od 100 ml slatkog vrhnja i njega lagano umiješajte u ostatak smjese.

    4. Pripremite ganache od tamne čokolade na isti način kao i onaj od bijele. Natrgajte čokoladu i prelijte je sa 100 ml slatkog vrhnja zagrijanog do vrenja. Pustite da stoji pet minuta, miješajte dok ne dobijete sjajnu smjesu i pustite da se malo ohladi i stvrdne.

    Za to vrijeme na ohlađeni biskvit rasporedite kremu od bijele čokolade i kokosa. Zatim preko nje prelijte ganache od tamne čokolade. Kolač zatim stavite u frižider na nekoliko sati.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,