Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Recept za fino varivo s piletinom koje obiluje vitaminom C

Preuzmite sliku

Da li ste znali da se u 100 grama brokule nalazi tek 35 kalorija, ali da to ukusno povrće obiluje vitaminom C i K, prehrambenim vlaknima te kalijem i željezom? Kada se njemu dodaju mrkva i celer, dobija se prava mala imunitetna bomba.

Donosimo vam recept za fino varivo s piletinom i povrćem koji odlično zasićuje te se vrlo lako priprema.

Sastojci: 

½ kg piletine iskoštenog batka i zabatka
1 l pilećeg temeljca
300 grama krompira
150 grama brokule
1 crveni luk
1 lovorov list
2 mrkve
celer
2-3 čehna bijelog luka
2 kašike svježeg peršuna
2 grančice timijana
malo ulja za dinstanje
sol i biber po želji.

Priprema:  Pileće meso narežite na kocke otprilike iste veličine i debljine. Dobro ga posolite i pobiberite. Propržite ga malo na masnoći sa svake strane dok ne dobije zlaćanu boju. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta. Izvadite meso iz lonca i pokrijte ga. Na preostaloj masnoći dinstajte crveni i bijeli luk narezan na sitne kocke. Dodajte mrkvu i celer narezane na otprilike iste komade. Sve dobro promiješajte i dinstajte nekoliko minuta. Dodajte povrće i pileći temeljac, vratite u posudu meso, ubacite oguljen i narezan krompir, lovorov list te grančice timijana. Kuhajte sve zajedno dvadesetak minuta, odnosno dok se krompir termički ne obradi do kraja. Pred kraj kuhanja u lonac ubacite svježu brokulu narezanu na manje cvjetove i dodajte još začina po potrebi. Poslužite toplo sa svježim peršunom te uz krišku domaćeg hljeba. Prijatno! (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,