Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za fine mini cimet rolice gotove u 15 minuta

Preuzmite sliku

Popularno

Cimet rolice su neizostavan zimski desert koji od sada možete napraviti u samo 15 minuta. Naime, tajna je u tome da se tijesto radi od samo dva sastojka – brašna i grčkog jogurta, bez kvasca i jaja…

Temperature postaju sve niže, pa je zato sada savršeno vrijeme da se zagrijete uz ukusne rolice s cimetom. Eloise Head je samouka kuharica koja obožava spravljati nova jela, pa je tako podijelila novi recept s kojim su cimet rolice gotove za 15 minuta, a tijesto se radi od samo dva sastojka, prenosi 24sata.hr.

Head inače vodi popularni @fitwaffle profil na TikToku i Instagramu, a tvrdi kako je odlučila upotrijebiti svoje tijesto od dva sastojka za mini cimet rolice jer joj se činilo kako bi mogle ispasti genijalno.

– Igrala sam se s korištenjem ovog tijesta od dva sastojka u nekim od svojih slatkih recepata. Za to tijesto ne treba nikakav kvasac ni jaja – rekla je. Za njene brze rolice s cimetom treba samo nekoliko sastojaka…

@fitwaffleMini cinnamon rolls with 2-ingredient dough #cinnamonroll #cinnamon #easyrecipe #tiktokfood #foodtok

♬ Heat Waves – Glass Animals

Za izradu tijesta će vam trebati:

-180 grama grčkog jogurta (Head koristi onaj s 0 posto mliječne masti, ali nije nužno)
-150 grama self rising brašna (možete ga napraviti sami, samo pomiješajte: 150 grama glatkog brašna, 1,5 čajnu kašiku praška za pecivo i četvrtinu čajne kašike soli)

Za fil i glazuru trebat će vam:

-30 grama neslanog maslaca (otopljenog)
-3 kašike svjetlosmeđeg šećera
1 kašičica cimeta
6 kašika šećera u prahu
4 kašičice mlijeka (bilo kojeg)

Priprema:

Da biste oblikovali tijesto, pomiješajte grčki jogurt i mješavinu brašna. Tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte u pravougaonik debljine oko pola centimetra.

Otopljeni maslac pomiješajte sa svjetlosmeđim šećerom i cimetom kako biste napravili nadjev. Zatim nadjev rasporedite po cijelom tijestu, te ostavite razmak na vrhu.

Tijesto čvrsto zarolajte, ali budite nježni da se ne lomi, a zatim ga zgnječite i odrežite krajeve. Narežite tijesto nožem na pet jednakih dijelova.

Stavite rolice s cimetom u posudu za pečenje i pecite ih na 160°C stepeni 15 minuta, dok vrhovi ne poprime lagano zlatno smeđu boju. Za preljev pomiješajte šećer u prahu i mlijeko dok ne dobijete glatku smjesu. Prelijte glazuru preko toplih rolica i poslužite.

– Moj glavni savjet je da tijesto ne prepečete i ne premijesite. To će rezultirati time da će tijesto postati gušće i žilavije teksture – rekla je Head, piše Insider (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,