Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za čokoladnu fantaziju: Milka torta s lješnjacima i keksom

Preuzmite sliku

Za ljubitelje ove legende među čokoladama imamo odličnu vijest – odsada u svojoj omiljenoj poslastici možete uživati i obliku torte istog okusa…

Jedna od najpopularnijih čokolada ikad, mnogima omiljena Milka, vrsnim je slastičarima poslužila kao inspiracija za ovu čokoladnu tortu s lješnjacima. Milka čokolada ima mnogo vrsta, a ovaj je desert posvećenoj famoznoj Milka-keks čokoladi, bijeloj Milka čokoladi, kao i vječnom klasiku – čokoladi s lješnjacima, prenosi Žena.hr.

Milka torta kremasta je, super čokoladna i s bogatim okusom lješnjaka – idealna je za porodična slavlja, a djeca će je obožavati. Uz sve ovo, ovaj recept ima jedan ogromni plus: naime, Milka torta s lješnjacima i keksom priprema se bez pečenja. Zato je ovaj desert dobar izbor i za vruće dane kad nam korištenje rerne predstavlja muku – ali, kao da nam treba dodatni razlog za pripremiti ovu tortu, zar ne?

  • Sastojci:

    -200 grama keksa
    -80 grama maslaca (za podlogu)
    -1 litar mlijeka
    -3 vrećice pudinga od vanilija
    -180 grama bijelog šećera
    -200 grama Milka čokolade s lješnjacima
    -200 grama Milka bijele čokolade
    -250 grama maslaca (za kremu)
    -400 grama slatkog vrhnja (za kremu)
    -100 grama slatkog vrhnja (za ukrašavanje)
    -8 kockica Milka čokolade po izboru (za ukrašavanje)

    Priprema:

    Prvo skuhajte puding: pomiješaj prašak za puding sa šećerom, dodajte 20 kašika mlijeka i sve izmiješajte da u smjesi nema grudvica, a ostatak mlijeka stavite kuhati.

    Kad mlijeko zakipi maknite sa strane. Sipajte razmućenu smjesu pudinga, vratite je na vatru te uz miješanje kuhajte da se smjesa zgusne. Još vruću kremu podijeliti na dva jednaka dijela.

    Bijelu Milka čokoladu natrgajte na kockice, a isto napravite s čokoladom od lješnjaka.

    U jedan dio kreme ubacite čokoladu s lješnjacima i pomiješajte da se čokolada otopi i spoji s kremom.

    U drugi dio kreme ubacite bijelu čokoladu i sve izmiješajte.

    Kreme pokrijte prozirnom folijom i istisnite zrak te pustite da se ohlade.

    Za to vrijeme treba napraviti podlogu od keksa: u posudi na šporetu otopiti maslac, dodajte mljeveni keks u to pa sve izmiješajte.

    Pripremite kalup za torte promjera 26 centimetara: na dno staviti papir za pečenje i odrezati višak, a stijenke kalupa namazati uljem.

    Na dno kalupa sipajte topao keks te izravnajte. Kalup stavite u frižider na hlađenje.

    Kad se kreme ohlade prvo ih trebate malo izmiksati. U ohlađenu kremu od mliječne čokolade dodajte jednu polovicu maslaca sobne temperature narezanog na komade.

    Sve dobro izraditi mikserom da se dobije glatka krema.

    Zatim u kremu od bijele čokolade ubacite drugu polovicu maslaca sobne temperature također narezanog na manje komade. I ovu kremu trebate dobro umutiti.

    Izvadite kalup iz frižidera. Na sloj keksa prvo stavite kremu od mliječne čokolade i dobro je zagladite.

    Preko stavite kremu od bijele čokolade te i nju zagladite.

    Zatim umutite slatko vrhnje pa ga nanesite preko sloja kreme od bijele čokolade.

    Stavite tortu da se hladi barem 4 sata, najbolje preko noći.

    Ohlađenoj torti oprezno maknite stijenke kalupa.

    Za ukrašavanje umutite ostatak vrhnja, stavi ga u vrećicu te napravite 8 postolja. Na dno svakog postolja stavite po kockicu čokolade.

    Savjet:

    Tortu možete dodatno ukrasiti čokoladnim prutićima, a ako ne volite bijelu čokoladu za kremu možete koristiti bilo koju Milka čokoladu po svom ukusu. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,