Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za čokoladni lava kolač koji može napraviti svako

Preuzmite sliku

Hrskav izvana, tekuć iznutra, a cijeli neodoljivo čokoladan. Znate li što je to? Čokoladni lava kolač kojeg možete napraviti baš u svakoj prilici…

Iako to vjerovatno nikad ne biste rekli, ovaj elegantni čokoladni lava kolač je slastica za koju vam zaista ne trebaju nikakve posebne slastičarske vještine, piše punkufer.hr.

Osim čokolade, jaja i maslaca, trebat će vam i pet-šest ramekina (keramičkih ili staklenih posudica za pečenje), a ako ih nemate, slobodno vašu čokoladnu lavu smjesite u deblje šolje za kafu (poput šolje za cappuccino iz bara) i ispecite u njima. Da, toliko je jednostavno!

Priznajemo, ovaj kolač je prava mala čokoladna, ali i kalorijska bomba, i nije za one koji se “boje” kalorija ili su s početkom godine odlučili hraniti se zdravije.

Sastojci:

4 jaja
200 g tamne čokolade
200 g maslaca
100 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
50 g glatkog brašna
2 kašike gorkog kakaa
ribana korica od pola narandže
prstohvat soli

Priprema:

1. Na pari otopite maslac i čokoladu pa dodajte naribanu koricu naranče, izmiješajte i pustite da se smjesa prohladi.

2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa istucite čvrsti snijeg.

3. U drugoj posudi električnim mikserom umutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte prohlađeni maslac s čokoladom, kratko izmiksajte pa prosijavanjem dodajte brašno pomiješano s gorkim kakaom. Sve zajedno još jednom kratko izmiksajte.

4. U smjesu od čokolade špatulom malo po malo dodajte snijeg od bjelanjaka i sve pažljivo izmiješajte (nemojte više miksati).

5. Posudice za pečenje (ramekine) lagano namastite maslacem, pospite ih gorkim kakaom pa u svaku posudicu izlijte dio smjese (napunite dvije trećine svake posudice).

6. Stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 185°C i pecite tačno 8 minuta. Kolačići će biti suhi izvana, a mekani na dodir. Ostavite ih još koju minutu u posudicama pa ih preokrenite na tanjir, pospite ih gorkim kakaom i servirajte uz kuglu sladoleda ili sezonsko voće.

7. Ako ih pečete u šoljama za kafu,, slobodno ih ostavite u njima, na vrh dodajte kašiku sladoleda od vanilije, pospite gorkim kakaom i tako poslužite. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,