Srijeda, 14. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Recept za brzo i slasno tijesto za keksiće koje se jede sirovo

Preuzmite sliku

Tijesto za keks obično se mora peći u rerni je sadrži sirova jaja i bijelo brašno koja nisu sigurna za konzumaciju bez termičke obrade.

Tijesto za keks (eng. Cookie dough) termin je koji obično označava smjesu za pečenje keksa. No postoje i raznovrsne varijante koje se ne peku u rerni, već se jedu sirove. Ovo jestivo tijesto osobito je popularno u američkoj gastronomiji.

Tijesto za keks koje se mora peći u rerni sadrži sirova jaja i bijelo brašno koje nije sigurno za konzumaciju bez termičke obrade. No jestivo tijesto za kekse obuhvata sastojke koji se mogu konzumirati i bez toga, prenosi punkufer.hr.

Donosimo vam recept za jedno takvo jestivo tijesto za kekse u kojem su glavne zvijezde kombinacija bademovog brašna koje se dobija mljevenjem orašastog voća i čokoladnih kapljica. Sočnost tijestu daje rastopljeno kokosovo ulje i napitak od badema, kao i ekstrakt vanilije.

Sastojci:

180 grama bademovog brašna
85 grama čokoladnih kapljica
3 kašikerastopljenog kokosovog ulja
3 kašike napitka od badema
3 kašike smeđeg šećera
1 kašika ekstrakta vanilije
prstohvat soli

Priprema:

1. U većoj zdjeli pomiješajte bademovo brašno, rastopljeno kokosovo ulje, šećer, ekstrakt vanilije i prstohvat soli.

2. Prstima izrađujte smjesu dok ne dobijete mrvičastu teksturu.

3. Potom dodjate napitak od badema i dobro promiješajte.

4. Ubacite u smjesu čokoladne kapljice i nježno promiješajte. Ako na raspolaganju nemate čokoladne kapljice možete se poslužiti i običnom čokoladom koju ste usitnili nožem.

5. Smjesu podijelite na četiri porcije i odmah poslužite. Dobar tek!  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,