Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za brze i slasne pizza-muffine

Preuzmite sliku

Kako pojesti samo jedan? Teško, jer ovim je pizza-muffinima stvarno teško odoljeti. Odlični su za druženja i rođendanske proslave, da ih ponesete na piknik, ukradete na posao (tačno tako, ukradete jer nema šanse da vam ijedan ostane viška).

Kad spojite dva omiljena zalogaja u jedan, dobijete pizza-muffine. Već su vam na sami spomen zamirisali, priznajte. Jednostavno, brzo, dekorativno, neodoljivo, tako bismo nazvali ovo slano zadovoljstvo koje možete začas napraviti baš svaki dan, a posebno za dječje (i ne samo dječje) rođendane i druženja s porodicom i prijateljima. Umijesite tijesto, napravite nadjev, upalite rernu, svi će vam biti zahvalni. I svakako u nadjev uključite svoje omiljene dodatke, prenosi zadovoljna.hr.

Sastojci:

Za tijesto:

– 300 g glatkog brašna
– 180 ml mlake vode
– 1 vrećica suhog kvasca (+ malo toplog mlijeka, kašičica šećera i žličica brašna za dizanje kvasca)
– pola kašičice soli
– 2 kašike maslinova ulja

Za nadjev:

– 200 g sitno sjeckanog ili pasiranog paradajza
– 250 g cherry paradajza
– 4-5 šampinjona
– 250 g mozzarelle
– 50 g ribanog parmezana
– 12 listova svježeg bosiljka
– 1 kašičica origana
– prstohvat soli
– 1 kašika maslinova ulja
– po želji dodajte i malo pršuta, slanine ili kuhane šunke

Priprema:

1. U zdjelicu stavite kvasac, kašičicu šećera i kašičicu brašna pa prelijte s malo toplog mlijeka i ostavite na toplom da se kvasac aktivira.

2. U drugu zdjelu prosijte brašno, dodajte sol pa dobro promiješajte, potom dodajte maslinovo ulje, uzdigli kvasac i mlaku vodu pa umijesite glatko, podatno tijesto (pri miješenju si pomažite dodavanjem brašna). Umiješeno tijesto formirajte u kuglu, stavite u dublju zdjelu, premažite tijesto maslinovim uljem pa prekrijte posudu i ostavite da se diže najmanje 30 minuta.

3. Pripremite nadjev: u manjoj posudi izmiješajte sjeckani ili pasirani paradajz s maslinovim uljem, solju i origanom. Mozzarellu ocijedite i natrgajte na manje komadiće (držite je na sobnoj tempareturi), šampinjone narežite na tanke ploške, a cherry paradajz prepolovite.

4. Uzdiglo tijesto izručite na pobrašnjenu površinu, razvaljajte pa čašom ili okruglim rezačem promjera 7 cm izrežite 12 krugova.

5. Utisnite tijesto u kalup za muffine koji ste premazali maslinovim uljem pa nadjenite umakom od paradajza, dodajte mozzarellu, malo ribanog parmezana, složite gore nekoliko ploškica šampinjona i na kraju dodajte 2-3 polovice cherry paradajza.

6. Stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 200 °C i pecite između 15-20 minuta. Izvadite iz rerne, ostavite 5 minuta da se muffini ohlade u kalupu pa ih izvadite i dodatno nadjenite svježim cherry paradajzom i svježim listovima bosiljka pa poslužite toplo. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,