Jednostavan je za napraviti, sočan, a prije svega jako ukusan. Uz to radi se od jeftinih i uvijek dostupnih sastojaka, prenosi index.hr.
Broj porcija: 12
Sastojci:
Biskvit:
-6 jaja
-90 g šećera
-90 g brašna
-45 g kakaa
-1 prašak za pecivo
-100 ml vode
-100 g šećera
Krema:
-500 ml mlijeka
-75 g griza
-1 puding od vanilije
-100 g šećera
-150 g maslaca
Priprema:
Biskvit:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka
Bjelanjke i žumanjke odvojite. Od bjelanjaka izradite čvrsti snijeg.
Miksajte žumanjke i šećer
Žumanjke i šećer miksajte dok ne dobijete svijetlu pjenastu smjesu.
Pomiješajte suhe sastojke
Pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo, prosijte ih. Dodajte u smjesu žumanjaka i šećera, lagano pomiješajte.
Dodajte snijeg
U pripremljenu smjesu špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Stavite peći
Pripremljenu smjesu za biskvit ulijte u lim za pečenje i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stepeni 30 minuta.
Prelijte vrući biskvit
Vodu i šećer prokuhajte dok se sav šećer ne otopi. Vrući biskvit prelijte pripremljenim vrućim preljevom.
Krema:
Zavrijte mlijeko
Mlijeko zavrijte, dodajte griz, puding od vanilije i šećer. Kuhajte stalno miješajući kako se ne bi stvorile grudvice. Kuhanu kremu ostavite da se ohladi.
Dodajte maslac
Maslac pjenasto izradite, dodajte u ohlađenu kremu i sve sjedinite mikserom.
Premažite kolač
Ohlađeni i natopljeni biskvit premažite kremom te pospite kakaom ili čokoladom u prahu. Prije posluživanja dobro ohladite. (Tuzlanski.ba)