Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za brz i jednostavan griz-kolač, slasticu koja će se svidjeti baš svima

Preuzmite sliku

Jednostavan je za napraviti, sočan, a prije svega jako ukusan. Uz to radi se od jeftinih i uvijek dostupnih sastojaka, prenosi index.hr.

Broj porcija: 12

Sastojci:

Biskvit:

-6 jaja

-90 g šećera

-90 g brašna

-45 g kakaa

-1 prašak za pecivo

-100 ml vode

-100 g šećera

Krema:

-500 ml mlijeka

-75 g griza

-1 puding od vanilije

-100 g šećera

-150 g maslaca

  • Priprema:

    Biskvit:

    Odvojite žumanjke od bjelanjaka

    Bjelanjke i žumanjke odvojite. Od bjelanjaka izradite čvrsti snijeg.

    Miksajte žumanjke i šećer

    Žumanjke i šećer miksajte dok ne dobijete svijetlu pjenastu smjesu.

    Pomiješajte suhe sastojke

    Pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo, prosijte ih. Dodajte u smjesu žumanjaka i šećera, lagano pomiješajte.

    Dodajte snijeg

    U pripremljenu smjesu špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka.

    Stavite peći

    Pripremljenu smjesu za biskvit ulijte u lim za pečenje i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stepeni 30 minuta.

    Prelijte vrući biskvit

    Vodu i šećer prokuhajte dok se sav šećer ne otopi. Vrući biskvit prelijte pripremljenim vrućim preljevom.

    Krema:

    Zavrijte mlijeko

    Mlijeko zavrijte, dodajte griz, puding od vanilije i šećer. Kuhajte stalno miješajući kako se ne bi stvorile grudvice. Kuhanu kremu ostavite da se ohladi.

    Dodajte maslac

    Maslac pjenasto izradite, dodajte u ohlađenu kremu i sve sjedinite mikserom.

    Premažite kolač

    Ohlađeni i natopljeni biskvit premažite kremom te pospite kakaom ili čokoladom u prahu. Prije posluživanja dobro ohladite. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,