Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept moje svekrve: Napravite najbolje pečene krompire ikad

Preuzmite sliku

Popularno

Jessica iz Australije tvrdi da njezina svekrva radi najbolje pečene krompire u pećnici i stoga je na Facebooku podijelila recept u kojem korak po korak objašnjava kako ih pripremiti da bi svi mogli uživati u tom, kako kaže, savršeno hrskavom prilogu.

– Mnogo me ljudi već tražilo da podijelim recept u kojem ću korak po korak objasniti kako moja svekrva radi najbolje pečene krompire na svijetu – napisala je uz objavu.

Kaže da je sve što trebate nekoliko bijelih krompira, biljno ulje ili pačja masnoća te sol i biber. Dodala je i da priprema traje oko sat i pol, ali da ih se isplati raditi sporo kako bi se osigurali da su hrskavi i prefini.

– Za početak, uzmite nekoliko bilo kojih bijelih krompira, ogulite ih i prerežite na pola ili na četvrtine. Zatim ih blanširajte dok ne omekane, otprilike 20 minuta. Kada je to gotovo, probodite ih viljuškom i dobro protresite u cjedilu kako bi dobili one fine male komadiće koji će biti predivno hrskavi. Dok to radite stavite protvan s uljem u pećnicu da se zagrije na 200°C. Kada se ulje zagrije, stavite krompire u protvan i pecite ih oko 30 minuta sa svake strane. Začinite solju i paprom te s još malo ulja – objasnila je način pripreme.

Neki su dodali da i oni koriste pačju masnoću te da ona dodaje poseban okus pečenim krompirima.

Recept za ‘najbolje pečene krompire’

Sastojci:

bilo koji bijeli krompir

biljno ulje ili pačja masnoća

sol i biber

Priprema:

1. Ogulite i izrežite krompir na polovice ili četvrtine (ovisno o veličini)

2. Blanširajte krompire dok ne omekane, otprilike 20 minuta

3. Izbodite krompire i tada stavite protvan s biljnim uljem ili pačjom masnoćom u pećnicu na 200°C. Najbolje je krompire staviti u već vruće ulje.

4. Protresite krompire u cjedilu kako bi dobili mnogo sitnih dijelova koji će postati prekrasno hrskavi tokom pečenja.

5. Kada se ulje zagrije, začinite krumpire solju i biberom te ih stavite u protvan. Budite oprezni da se ne pošpricate s vrućim uljem.

6. Pecite ih na 200°C oko 30 minuta sa svake strane. Kada su gotovi, uživajte u najboljim pečenim krompirima ikad. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,