Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept: Kolač od lažne čokolade koji možete jesti u neograničenim količinama

Preuzmite sliku

Popularno

Ako trebate najbolju zamjenu za čokoladu ili kako prah, pronađite je u rogaču. Bogat je vlaknima i antioksidansima i prirodno sladak. Ima pomalo zemljasti okus i ‘karamelastu’ slatkoću i mnogi se slažu da upravo zbog toga podsjeća na čokoladu. Rogač je jako zdrava namirnica koja se nekada koristila kao lijek za želučane probleme, a dokazano je da pomaže u snižavanju holesterola i smanjuje rizik oboljenja od kardiovaskularnih bolesti.

  • rogac
  • Možete ga jesti bez grižnje savjesti jer ne sadrži nikakve masnoće i uistinu je dijetna namirnica. U nastavku pročitajte recept za fini kolač od rogača

    Podloga:

    15 dag prhkih keksa po izboru
    5 dag otopljenog maslaca
    šaka nasjeckanih lješnjaka

    Krema: 

    6 jušnih kašika sitno mljevenog rogača
    2 supene kašike brašna od kokosa
    4 supene kašike škrobnog brašna
    4 supene kašike mljevenih lješnjaka
    šaka nasjeckanih lješnjaka
    2 supene kašikee šećera
    20 dag pirea od jabuka
    3 supene kašike bademovog mlijeka
    malo soli

    Priprema: 

    1. Sameljite keks i pomiješajte s otopljenim maslacem. Zatim dodajte sjeckane lješnjake. Smjesu utisnite u kalup po želji i ostavite da malo odstoji i stisne se.

    2. 20 dag jabuka nasjeckanih na kockice pospite s jednom malom kašikom šećera, malo limunovog soka i 2 dcl vode. Stavite na vatru i pustite da se krčka dok jabuke potpuno ne omekšaju. Zatim ih procijedite i pretvorite u pire.

    3. Pomiješajte sve suhe sastojke za kremu (rogač, kokosovo i škrobno brašno, mljevene i sjeckane lješnjake, šećer, sol). Dodajte pire od jabuka i bademovo mlijeko i sjedinite sa suhim sastojcima.

    4. Smjesu ulijte u kalup s podlogom od keksa.

    Pečenje:

    1. Stavite ga u rernu zagrijanu na 180 stepeni i pecite otprilike 20 minuta ili dok se površina ne stvrdne. Kada je kolač pečen površina će nalikovati onoj hladnog pudinga, na dodir će biti mekana

    2. Kolač možete ispeći u mikrovalnoj pećnici – ubacite ga u mikrovalnu na 2 i po minute.

    3. Nakon pečenja kolač prvo ohladite na sobnoj temperaturi. Dlanom i prstima provjerite toplinu na sredini kalupa – ako je hladan onda kolač ubacite u frižider još sat vremena. Ako primijetite da vam nije dovoljno sladak, slobodno ga pokapajte s malo meda ili javorovog sirupa. (Zadovoljna.hr)

  • kolac-rogac
  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,