Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept koji je pogledalo više od 10 miliona ljudi: Zapečena feta s cherry paradajzom i tjesteninom

Preuzmite sliku

Šta je potrebno da recept na TikToku pogleda više od 10 miliona ljudi? Izgleda da su komad sira, malo povrća i tjestenina sasvim dovoljni.

Pokret pečene fete jedna je od kulinarskih uspješnica u doba pandemije, baš kao i Dalgona, kafa s mekim oblakom pjene.

Moguće je da se recept prvi put pojavio na internetu kada ga je prvi put objavila finska gastroblogerica Jenni Häyrinen prije dvije godine. Recept je posebno omiljen među ekipom koja je u ranim dvadesetima, što je razumljivo obzirom na to da su svi sastojci pristupačni, nema ih puno, a priprema nije komplikovana. Osim toga, feta iz pećnice dobro dođe kao odmor od silnog hljeba i peciva koji su zavladali u izolaciji.

Sastojci za zapečenu fetu:

500 g mini paradajza

4 češnja bijelog luka

1/2 šoljice maslinova ulja

Veći komad feta sira u komadu (200 g)

250 g tjestenine

Začinsko bilje prema želji (bosiljak, peršun, majčina dušica)

Sol, biber

  • Priprema:

    1. Zagrijte rernu na 200 stepeni Celzija.

    2. U sredinu lima za pečenje stavite fetu pa oko nje rasporedite paradajz i prepolovljene češnjeve bijelog luka. Prelijte maslinovim uljem i pecite oko 40 minuta.

    3. Skuhajte tjesteninu, procijedite je i sačuvajte šoljicu vode u kojoj se kuhala.

    4. Zgnječite sir i paradajz viljuškom pa dodajte tjesteninu. Promiješajte, probajte i ako rajčice nisu ispustile dovoljno soka doljevajte vode od kuhanja tjestenine prema ukusu.

    5. Poslužite posipano začinskim biljem. (punkufer.hr)

    @_ms_frost_Baked feta pasta 🤤 ib @feelgoodfoodie ##fetapasta ##mrsfrost ##foodtiktok ##bakedfeta ##pasta ##tiktoksnacks ##tiktokfood ##foodie

    ♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,