Tortu je jednostavno pripremiti, tako da je preporučujemo svima…
SASTOJCI:
BISKVIT:
- 5 jaja
- 200 gr šećera
- 250 gr brašna
- 150 gr čokolade za kuhanje
- 100 ml ulja
- 100 ml vode
- 1 prašak za pecivo
KREMA:
- 500 gr ABC krem sir
- 400 ml slatkog vrhnja
- 300 gr jagoda
- 50 gr šećera u prahu
GLAZURA:
- 150 gr čokolade za kuhanje
- 4-5 kašika ulja
PRIPREMA BISKVITA:
Odvojite žumanjke od bjelanaca. Žumanjke pjenasto izmutite sa šećerom. Dodajte čokoladu koju ste predhodno istopili i prohladili. Uz stalno mućenje uljevajte ulje i vodu. Dodajte brašno koje ste predhodno pomiješali sa praškom za pecivo, te sve zajedno sjedinite. Lagano pjenjačom ili kutljačom umiješajte izrađene bjelanjke. U tepsiju na čije ste dno postavili masni papir (obim 26 cm) rasporedite smijesu. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stepeni oko 40 minuta. Kada je pečeno ostavite da se ohladi. Biskvit prerežite na dva jednaka dijela.
PRIPREMA KREME:
Izmutite slatko vrhnje u čvrsti šlag. Dodajte krem sir i izmješajte. Od jagoda u blenderu napravite pire i dodajte ih u vrhnje i sir, te sve sjedinite.
GLAZURA:
Čokoladu i ulje istopite na pari. Ostavite malo da se prohladi.
SLAGANJE:
- Biskvit
- Krema 1/3
- Biskvit
- Krema za površinu i bočne stranice
- Glazura od čokolade. (Gastrosfera.ba)