Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept dana: Torta od čokolade i jagoda

Preuzmite sliku

Popularno

Tortu je jednostavno pripremiti, tako da je preporučujemo svima…

SASTOJCI:

BISKVIT:

  1. 5 jaja
  2. 200 gr šećera
  3. 250 gr brašna
  4. 150 gr čokolade za kuhanje
  5. 100 ml ulja
  6. 100 ml vode
  7. 1 prašak za pecivo

KREMA:

  1. 500 gr ABC krem sir
  2. 400 ml slatkog vrhnja
  3. 300 gr jagoda
  4. 50 gr šećera u prahu

GLAZURA:

  1. 150 gr čokolade za kuhanje
  2. 4-5 kašika ulja

PRIPREMA BISKVITA:

Odvojite žumanjke od bjelanaca. Žumanjke pjenasto izmutite sa šećerom. Dodajte čokoladu koju ste predhodno istopili i prohladili. Uz stalno mućenje uljevajte ulje i vodu. Dodajte brašno koje ste predhodno pomiješali sa praškom za pecivo, te sve zajedno sjedinite. Lagano pjenjačom ili kutljačom umiješajte izrađene bjelanjke. U tepsiju na čije ste dno postavili masni papir (obim 26 cm) rasporedite smijesu. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stepeni oko 40 minuta. Kada je pečeno ostavite da se ohladi. Biskvit prerežite na dva jednaka dijela.

PRIPREMA KREME:

Izmutite slatko vrhnje u čvrsti šlag. Dodajte krem sir i izmješajte. Od jagoda u blenderu napravite pire i dodajte ih u vrhnje i sir, te sve sjedinite.

GLAZURA:

Čokoladu i ulje istopite na pari. Ostavite malo da se prohladi.

SLAGANJE:

  1. Biskvit
  2. Krema 1/3
  3. Biskvit
  4. Krema za površinu i bočne stranice
  5. Glazura od čokolade. (Gastrosfera.ba)

  • torta-od-cokolade
  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje