Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Recept dana: Prefine kakao kocke bez jaja, mlijeka i maslaca

Preuzmite sliku

Nemate u frižideru ni jaja, ni mlijeko, ni maslac, a željeli biste napraviti neki brz, a fin i sočan kolač? Unatoč tome možete napraviti prefini, sočni kolač – uz ovaj jednostavni recept…

Sastojci:

1 i pol šoljica oštrog brašna
3 kašike kakaoa (nezaslađenog)
1 šoljica šećera
1 kašika sode bikarbone
Pola kašike soli

1 kašika alkoholnog octa
1 kašika tekućeg ekstrakta vanilije
5 kašika biljnog ulja
1 šoljica vode

Upute za pripremu:

1. Uključite rernu na 180 stepeni.

2. Nauljite četvrtastu tepsiju od 20 centimetara i u njoj smiješajte prvih pet suhih sastojaka.

3. U smjesi napravite tri udubine, dvije male i jednu veću. U jednu malu udubinu ulijte alkoholni ocat, u drugu malu udubinu ekstrakt vanilije i u treću, najveću, biljno ulje.

4. Sve zalijte s vodom i pomiješajte u jednoličnu smjesu.

5. Pecite na srednjoj rešetki u pećnici oko 35 minuta. Probodite čačkalicom za provjeru – ako je kolač gotov, smjesa se ne lijepi za čačkalicu. Pripazite samo da ne prepečete kolač.

6. Ukrasite kolač čokoladnom glazurom.

Savjet: kolač možete ispeći i u okruglom kalupu i tako pretvoriti u tortu, ili pak u kalupima i napraviti muffine. (Zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,