Bruskete! Popularno talijansko jelo, nekima možda i grickalica, sastoji se od svega nekoliko namirnica, a priprema se vrlo jednostavno.
Sastojci
- manji hljeb ili baguette (francuski hljeb)
- konzerva pelate rajčica ili nekoliko svježihdvije paprike (po želji)
- glavica crvenoga luka
- 4 čehna bijelog luka
- stručak bosiljka (po želji)
- 2 dl maslinova ulja
- 250 g mozzarele (ili nekog drugog sira)
- sol, biber
- prstohvat šećera
Priprema
1. Hljeb izrežite na tanje šnite (oko 1 centimetar debljine).
2. Napravite smjesu od 1 dl maslinova ulja i čehna bijelog luka te njome premažite svaku šnitu. Tako pripremljeni hljeb rasporedite u lim za pečenje i pecite na 200 stepeni desetak minuta dok ne poprimi zlatnu boju.
3. Za namaz usitnite rajčicu (i papriku ako želite) i crveni luk što sitnije (na kockice) i pomiješajte ih. Smjesi dodajte preostali bijeli luk, ulje, bosiljak, sol, biber i šećer pa sve izmiješajte i namažite na hljeb.
4. Po želji odozgo posipajte naribani sir i vratite nakratko u pećnicu kako bi se sir otopio. Prijatno!
(Tuzlanski.ba)